Nyhet

De representerar Ukraina i Eurovision Song Contest 2023

En tunnelbanestation i Kiev förvandlades till en TV-studio för lördagens urvalsprogram.

Ukraina har valt popduon Tvorchi som vinnare inför nästa års Eurovision Song Contest i en livesändning från ett bombskydd i Kiev. Tvorchis bidrag Heart Of Steel är den första låten som bekräftas för 2023 års tävling i Liverpool. Den chockade bandmedlemmen Andrew Hutsuliak sa:

– Vi kommer att försöka göra allt för att presentera Ukraina med värdighet.

Ukrainas Kalush Orchestra vann årets tävling, men Storbritannien kommer att vara värd 2023 på grund av kriget. En tunnelbanestation i Kiev förvandlades till en TV-studio för lördagens urvalsprogram. Tunnelbanestationen har använts som skyddsrum sedan Ryssland invaderade landet i februari.


Under Tvorchis framträdande bar dansare gasmasker när nukleära varningsskyltar dök upp på skärmar över texter som: "Var inte rädd för att säga precis vad du tycker."

– Jag vill bara säga tack till Ukraina, sa sångaren Jeffery Kenny till tittarna av Ukrainas uttagningstävling i Eurovision, känd som Vidbir, som streamades online.

Hutsuliak tillade:


– Vi trodde inte att vi skulle vinna men vi vill säga tack till alla som stöttat oss, som lyssnar på vår musik och som kämpar i frontlinjen.

Den positiva akten slog en handfull ballader, med textmässiga referenser till krig, i den fyra timmar långa showen. Tvorchi hoppas kunna upprepa framgångarna för landsmännen Kalush Orchestra, som vann årets tävling i maj.

Det vinnande landet är normalt värd för följande års evenemang, men arrangörerna beslutade att det är för farligt att arrangera Eurovision i Ukraina 2023. Liverpool valdes istället ut att sätta upp showen, på uppdrag av Ukraina.


LÄS OCKSÅ: "Efter röstfusket – Eurovision ändrar röstsystemet"

ANNONCE