Nyhet

Sibille Attar firar 10 år som soloartist – ger ut borttappade låtar

GAFFA.se – allt om musik

2021 återvände Sibille Attar med albumet A History of Silence, en skiva som på många sätt var en musikalisk avbildning av en nystart. GAFFAs skribent hyllade det som ett kärleksbarn skapat utanför musikbranschens trånga ramar, och recensionen i sin helhet kan du läsa här.

För att fira 10 år som soloartist väljer hon att ge ut EP:n Lost Tracks 2012 – 2022 den 18 februari. Som titeln avslöjar består den av ett gäng borttappade låtar, som aldrig kom med på hennes tidigare utgivningar. De första två spåren How Are You och Leather Jacket var tänkta till debutalbumet Sleepyhead och speglar de första stapplande stegen som soloartist.

– Det var en sjukt omvälvande förändring att gå solo, som tog lite tid att ta plats i. Jag tycker det går att höra en viss naivitet i texten och utförandet som jag tidigare kände skam över men nu kan ömma för, som en storasyster till mig själv.

På EP:ns tredje spår Cold Generation (tänkt till EP:n Paloma’s Hand) reflekterar Sibille över själva erfarenheten att gå solo i en, vad hon upplevde, kall och hård bransch. En låt som kontrasteras av nästa spår Endless som i stället var en uppmaning att möta det inre motstånd hon byggt upp i början. EP:n avslutas sedan med livespåren Go On och I Don’t Know (tänkta till Sleepyhead), inspelningar från första gången hon uppträdde under Sibille Attar. Som konstnären Marcus Harrling fångade upp på kassett från läktaren inne i Allhelgonakyrkan.

Dessutom är hon nominerad till Årets Pop på Manifestgalan och en kandidat till GAFFA-priset inom kategorierna Årets Album, Årets Soloartist och Årets Pop/Rock. 

Hon prisas också med TCO:s kulturprisstipendium. Sedan starten 1974 har TCO varje år premierat någon av tidens viktigaste konstnärliga gärningar, inom ett vitt spann av genrer och utövare. 2021 års pristagare är Sibille Attar med motiveringen:

– Mot dramatiska och ofta mörka bakgrunder målar Sibille med sin unika röst upp musikaliska målningar som inte lämnar en oberörd. Musiken är tidlös och blandar instrument och känslor på ett förtrollande sätt.

LÄS OCKSÅ: Nya artister släpps till Rosendal Garden Party

ANNONCE