Nyhet

P3 Guld kommer tillbaka 2023

Återuppstår efter två år – så kommer priset förändras.

Fredagen den 27 januari är det åter dags att prisa den bästa svenska musiken från det senaste året när P3 Guld återvänder till Göteborg och Partille Arena.

Denna gång leder P3-profilen och musikexperten Tina Mehrafzoon musikfesten som 2023 presenterar helt nya priskategorier så som P3 Ikon och Årets Album. På scen står Zara Larsson, Thomas Stenström, Viagra Boys, Hooja, Cleo, Olivia Lobato, Deportees & Sarah Klang och Jireel.

– Det känns väldigt roligt att få hylla den bästa svenska musiken tillsammans med publiken. Alla tillfällen att få fira och säga tack för musiken är viktiga och det fina med P3 Guld är att vi gör det med fansen, säger Tina Mehrafzoon.


För att tydligare spegla dagens musikscen och koppla P3 Guld-galan till musikinnehållet i P3 som förändrats de senaste åren uppdaterar Sveriges Radio 2023 års priskategorier. De tidigare nio priskategorierna har omvandlats till sex stycken varav två är helt nya – P3 Ikon och Årets Album.

LÄS OCKSÅ: "Forna Mustasch-trummisen Mats "Dojan" Hansson är död"

P3 Guld-juryn tilldelar P3 Ikon till en person, död eller levande, som har ikonisk status i svenskt musikliv och som med sin tidlösa musik ritat om den svenska musikkartan för alltid. Priset Årets Album tilldelas det bästa musikalbumet från det gångna året där låtarna har hög konstnärlig kvalitet och en tydligt sammanhållen helhet.


Publiken kommer kunna rösta på fler nominerade än tidigare och Årets Artist och Årets Grupp slås ihop till en kategori. Utöver det består de åtråvärda priserna av Guldmicken, Årets Låt och Framtidens Artist.

– P3 Guld har funnits i 20 år, det var helt enkelt dags att kika på alla kategoriernas relevans och göra en del kategoriförändringar. Både musiken och speciellt kanalen P3 har förändrats och utvecklats under de här åren och på detta sätt blir den kopplingen till P3 Guld tydlig, säger Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4 och ordförande i P3 Guld-juryn.

P3 Guld direktsänds i P3, SVT Play och i appen Sveriges Radio Play kl 21.00 och i SVT2 kl 21.45. Information om vilka som är nominerade i priskategorierna offentliggörs 5 december 2022.


LÄS OCKSÅ: "Konsert fick utrymmas – under första låten"

ANNONCE