Nyhet

Robbie Williams försvarar sitt VM-framträdande

"Det vore hyckleri av mig att inte gå."

Robbie Williams svarar på kritiken efter att ha tackat ja till VM i Qatar, rapporterar NME. I en intervju med il Venerdi försvarar artisten sitt val att uppträda på Doha Golf Club den 8 december.

– Alla som säger "nej till Qatar" gör det på kinesisk teknologi, säger han till den italienska tidningen och hänvisar till Kinas liknande politik kring mänskliga rättigheter.

Han fortsätter:


– Man tänker "okej, de är onda och vi måste samlas mot dem". Jag tror att hyckleriet där är att om vi tar det fallet på den här platsen, måste vi också tillämpa det över hela världen, annars kan vi inte gå någonstans.

Den tidigare Take That-medlemmen menar att det skulle vara "hyckleri" av honom att inte åka till Qatar "på grund av platserna han annars åker till".

– Jag tror också att förändringen kommer ta lång tid. Det vi säger nu är: "bete er som oss, annars tar vi bort er från vårt samhälle. Bete er som oss för vi har rätt".


– Jag accepterar inte några kränkningar av mänskliga rättigheter. Men som sagt, om vi inte tolererar kränkningar av mänskliga rättigheter någonstans, då skulle det vara den kortaste turnén jag någonsin känt till: jag skulle inte ens kunna uppträda i mitt eget kök.

LÄS OCKSÅ: "Blev erbjuden 12 miljoner kronor – Rod Stewart tackar ändå nej till VM i Qatar"

FIFA har kritiserats hårt efter att ha låtit Qatar vara värdland med hänvisning till landets bristande mänskliga rättigheter. Homosexualitet är fortfarande olagligt i landet och omkring 6 500 arbetare rapporteras ha dött under byggandet av Khalifa Stadium.


Journalisten Richard Madeley menar att Williams och andra kändisar som är inblandade i den kontroversiella turneringen ska ta ställning.

– För mig låter det som att Robbie bara åker till Qatar för pengar. Black Eyed Peas åker till Qatar för pengar och David Beckham stöttar Qatar för pengar. Alla stöttar regimen, säger Madeley till Good Morning Britain.

Amnesty Internationals Peter Frankental uppmanar också Williams att lyfta problemen.


– Storstjärnor som Robbie Williams har ett betydelsefullt inflytande och vi skulle vilja se honom använda den här konserten för att offentligt ta upp Qatars politik kring mänskliga rättigheter, särskilt bristande arbetsförhållanden och kriminaliseringen av HBTQ+-personer, berättar han för The Mirror.

Andra artister har varit mer kritiska mot turneringen. Rod Stewart tackade nej till 12 miljoner kronor för att uppträda under VM och sa att "det inte är rätt", medan Dua Lipa förnekade rykten om att hon skulle vara inblandad och uppmanade Qatar att uppfylla de löften som de gav när de vann rätten att vara värdland.

VM i Qatar drar igång idag, söndag den 20 november.


LÄS OCKSÅ: "Ryktades uppträda – popstjärnan nobbar VM i Qatar"

ANNONCE