Nyhet

Kungliga Operan i stort renoveringsbehov – kostar miljarder att åtgärda

Operan riskerar flytt eller stängning om inget politiskt beslut tas.

Operahuset i Stockholm är i dåligt skick och det kommer att kosta miljarder att göra något åt det, enligt Kulturnytt i P1.

Ärendet har varit på fyra tidigare kulturministrars bord och operans nya VD Fredrik Lindgren är angelägen om att få diskutera frågan med den nyligen tillsatta kulturministern Parisa Liljestrand.

– Jag hoppas att jag kommer väldigt långt fram i kön att träffa den nya kulturministern och sätta den här frågan högt, högt upp på agendan. Annars riskerar vi att hamna i en sits där vi kanske måste stänga huset innan vi har ett alternativ för var vi ska bedriva nationalscenen, och det vore en katastrof tycker jag, säger Lindgren till Kulturnytt.


Det uppges finnas flera brister i huset, bland annat bajsdoft från avloppen och regn som läcker in genom taket.

Statens fastighetsverk har tagit fram två alternativ till hur huset skulle kunna renoveras. Det ena som är mer omfattande, beräknas kosta cirka sju miljarder kronor. Det andra, om beräknas till cirka två miljarder, ser inte till operans behov enligt Lindgren.

Eftersom eventuella renoveringar finansieras med skattemedel inte konstigt att beslutet dröjt, menar Karin Brofelth, projektutvecklare på Statens fastighetsverk.


– Det är det som är den heta potatisen, så att jag förstår att det är ett otroligt svårt beslut att ta, säger hon till Kulturnytt.

LÄS OCKSÅ: SPELNING AVBRÖTS PÅ SÖDRA TEATERN – GOLV HÖLL PÅ ATT GE VIKA

ANNONCE