Nyhet

Sofia Jannok utsedd till miljöhjälte

Artisten belönas ”för sitt arbete med att kämpa för miljö, klimat och samernas urfolksrättigheter.”

Sångaren och låtskrivaren Sofia Jannok tilldelas priset ”Årets Miljöhjälte” av den internationella organisationen Världsnaturfonden WWF, enligt ett pressmeddelande.

Priset på 100 000 kronor delades ut under WWF:s höstmöte, där också kronprinsessan Victoria var på besök.

Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF, berättar i meddelandet att priset ”lyfter fram människor som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att agera mer hållbart.” Han säger också att pristagarna blivit viktiga förebilder i arbetet med klimatfrågan och att de behövs för att sätta press på makthavarna.


I juryns motivering står det bland annat att Jannok belönas ”för sitt arbete med att kämpa för miljö, klimat och samernas urfolksrättigheter.”

– Kampen för naturen är vår viktigaste och har alltid legat närmast mitt hårt bankande urfolkshjärta. Det som gläder mig mest med detta pris är att juryn understryker samers rättigheter. Priset är för alla de generationer före mig i Sápmi som outtröttligt sett till att min generation har några skogar, fjäll och vatten kvar att kämpa för. Det är nu vår tur eller plikt att göra detsamma för våra barn, säger Sofia Jannok i pressmeddelandet.

Utmärkelsen delades ut för första gången 2010 med syftet att lyfta fram personer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra.


Ytterligare en musiker som utsetts till Årets Miljöhjälte är sångaren Magnus Carlson (Weeping Willows) som mottog priset 2019, tillsammans med Greta Thunberg och Pella Thiel från organisationen End Ecocide Sverige.

Kriterierna för pristagaren är att den ska ha visat mod att gå mot strömmen, gjort något nyskapande som kan göra stor skillnad för miljön och varit ett föredöme och inspirerat andra.

LÄS OCKSÅ: GHOST NOMINERADE I AMERICAN MUSIC AWARDS


ANNONCE