Nyhet

Daft Punk-medlemmen om duons splittring: ”En robot är det sista jag vill vara”

"Jag älskar teknologi som ett verktyg, men är på något sätt livrädd för förhållandet mellan maskinerna och oss själva."

I februari 2021 meddelade Guy-Manuel de Homem-Christo och Thomas Bangalter, mer kända under artistnamnet Daft Punk, att de skulle splittras.

Nu har Bangalter tagit bladet från munnen och berättar om varför han ville distansera sig från projektet och varför duon valde att gå skilda vägar.

– Daft Punk var ett projekt som suddade ut gränsen mellan verklighet och fiktion med de här robotkaraktärerna. Det var en väldigt viktig poäng för mig och Guy-Manuel att inte förstöra narrativet under tiden det pågick, säger Bangalter till BBC och fortsätter:


– Jag älskar teknologi som ett verktyg, men är på något sätt livrädd för förhållandet mellan maskinerna och oss själva. Nu när storyn har tagit slut kändes det intressant att avslöja en del av den kreativa processen som i allra högsta grad är människobaserad och inte algoritmisk på något sätt.

Bangalter förklarar vidare att en del i varför han dragit sig undan från elektronisk musik, är det ökade inflytandet AI har fått över kreativa yttringar. Han säger att duon använde maskiner för att uttrycka något som får människor att känna saker, på ett sätt som maskiner inte kan.

I intervjun förklarar han att oron över AI inte bara gäller musikskapandet och att vissa fans missförstod duons intentioner.


– Vi var alltid på människans sida, inte teknologins … Hur mycket jag än älskar den här karaktären är en robot det sista jag vill vara i den här världen vi lever i under 2023.

Bangalter är i dagsläget aktuell med orkesterverket Mythologies som han skrev för 2022 års balett med samma namn. Hittills är tre singlar släppta, L’Accouchement, Le Minotaure och Pas De Deux som finns att lyssna på här:


Mythologies släpps i sin helhet den 7 april.

LÄS OCKSÅ: DAFT PUNK SLÄPPER BOK MED INSPEL FRÅN FLERA TUNGA ARTISTNAMN

ANNONCE