Nyhet

Så hanterar livebranschen den höjda terrorhotnivån

”Vi har ett etablerat samarbete med polisen. Både vi som organisation, men också respektive arrangör”

Under torsdagen beslutade Säkerhetspolisen om en höjd terrorhotnivå i Sverige, från förhöjt hot, till högt hot, från tre till fyra på en fem­gradig skala.

”Terrorhotnivån i sig kräver inte några särskilda åtgärder från allmänheten. Bedömningen är främst ett verktyg för olika myndigheter och andra aktörer i samhället som i sin verksamhet kan behöva vidta åtgärder för ökad säkerhet och trygghet.”, står det att läsa på regeringens hemsida.

Johan ”Joppe” Pihlgren är verksamhetsledare på branschorganisationen Svensk Live. Han tror inte att det nya läget kommer att påverka kulturevenemang i någon större utsträckning.


Vad kommer Säkerhetspolisens förhöjda terrorhotnivå att innebära för livescenerna runtom i Sverige?

– Förhoppningsvis inte särskilt mycket. En förhöjd vaksamhet och att man kanske kommer vara ännu mer noggranna. Men vi har ju varit med om terrorhot på nivå fyra förut, så vi har ett etablerat samarbete med polisen. Både vi som organisation, men också respektive arrangör. Polisen gör säkerhetsbedömningar med hjälp av Säpo, och sen bemannar polisen sig efter det och ger arrangören ytterligare tips om hur de ska göra. Man kan säga att vi lärde oss rätt mycket förra gången och därför hoppas jag att om vi bara fortsätter det här säkerhetsarbetet som vi gör, så tror jag att det kommer funka, säger Pihlgren till GAFFA.

Senast terrorhotnivån i Sverige låg på nivå fyra var under en period mellan 2015 – 2016. Enligt Pihlgren hade den höjda nivån ingen större inverkan på evenemang då, och poängterar att arrangörer har en dialog med polisen kontinuerligt.


– Om Säpo har information berättar de det för polisen, sen tar polisen med det i sin lägesbedömning och pratar ihop sig med arrangören om det är nåt speciellt de behöver göra eller inte. Och det gör man liksom alltid. Det innefattar förstås också terrorhot, men det kan ju vara andra grejer också. Så det är ett ständigt pågående arbete som vi håller på med, säger Joppe och fortsätter:

– Jag tror inte att det kommer påverka, det har inte påverkat tidigare i alla fall. Förra gången så gick ju folk fortfarande på konserter. Men det är tråkigt att det finns ett terrorhot överhuvudtaget, det är ju skit.

Har ni gett era medlemmar några särskilda riktlinjer eller rekommendationer?


– Flera av våra medlemmar har varit med och tagit fram en säkerhetshandbok som MSB, alltså Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har gett ut. Den har vi skickat till alla medlemmar. Sen har vi haft utbildningar i säkerhet och sådana saker också.

Vad tror du att det här beskedet kommer innebära för livescenen långsiktigt?

– Jag tror att efter förra terroromgången så är den allmänna säkerhetsnivån högre och den kommer att fortsätta att vara hög, och det är egentligen det enda. Men egentligen skulle man ju vilja leva i ett samhälle där man inte behöver visitera besökare. Förmodligen så kommer det vara så här för alla evenemang, oavsett om det är idrott eller kultur. Man kommer helt enkelt öka vaksamheten mot vad som kan vara farligt.


Tror du att det kommer att landa i en situation som begränsar evenemang på samma sätt som under covid-19?

– Nej det tror jag inte, men däremot så kommer man kanske tänka sig för kring vad det är för grejer man sätter upp. I ett öppet samhälle skulle man bara säga ”bra nu kommer damlandslaget hem, nu åker de direkt till Kungsträdgården eller vilken stad de nu landar i, och så går de upp där på scen och jublar och så kommer 20 000 pers.” Men nu kanske man behöver planera sådana grejer lite mer och ta längre tid på sig för att förbereda.

Berörs vissa arrangemang mer än andra, vad gäller just livemusik?


– Ju större evenemang ju högre säkerhet. Samtidigt på ett sätt så verkar det ju som att det är sådana grejer som de vill slå till mot. Så för en liten klubb någonstans ute på landet, där förändras ju ingenting, skulle jag tro.

Ytterligare information och länkar till webbutbildningar från MSB finns på Svensk Lives hemsida.

Den uppdaterade utgåvan av MSB:s säkerhetsguide för evenemang finns att läsa här.


LÄS OCKSÅ: SVENSK FESTIVAL STÄLLER IN - BARA DAGAR INNAN START

ANNONCE