Nyhet

Herbie Hancock till Dalhalla – avslöjar galen avslutning

"Det är någonting jag kanske inte borde ägna mig åt i min ålder, men jag gör det ändå."

Den amerikanska jazzmusikern Herbie Hancock har en karriär som sträcker sig över fem årtionden och med fjorton Grammy Awards i bagaget.

Han har ett stort inflytande på akustisk och elektronisk jazz samt R&B. Redan som elvaåring satt han bakom pianot och genomförde Mozarts pianokonsert med Chicagos Symfoniorkester. Tolv år senare släpptes hans debutalbum Takin Off  som innehöll hitlåten Watermelon Man.

Albumet Headhunters kombinerade elektronisk jazz med funk och rock på ett innovativt sätt. Låtar som Rockit och Future Shock markerade sedan Hancocks väg för ett mer elektroniskt sound. Han vann sin första Grammy 1983 för Best R&B Instrumental Performance med Låten Rockit. Han har varit Grammynominerad 34 gånger och kommit hem med sammanlagt 14 vinster.

83-åringen ger en konsert i Dalhalla den 23 juli och för TT berättar han att ingen spelning är den andra lik på grund av improvisation, enligt Aftonbladet


– Sättet vi avslutar spelningen på brukar också göra folk galna. Då går jag fram till scenkanten, med min keytar i händerna, och hoppar upp i luften med böjda knän. Det är någonting jag kanske inte borde ägna mig åt i min ålder, men jag gör det ändå.

Han skrattar när han får frågan om han behöver stretcha mycket innan konserten för att klara av det. 

– Jag promenerar lite under dagen, det brukar räcka.

LÄS MER: LISTA: Tio anledningar till att The Chronic blev en klassiker

ANNONCE