Nyhet

Ny dokumentärfilm om Imperiet

Ett Hjärta Är Alltid Rött är berättelsen om det svenska rockbandet Imperiets väg, från spillrorna av Ebba Grön till Svensktoppen och de stora arenorna. Den har biopremiär den 19 januari 2024.

Imperiet föddes ur det ikoniska punkbandet Ebba Grön. De blev postpunkgenerationens fixstjärnor och ett av 1980-talets största svenska rockband. Medialt påpassade, men ofta obekväma i kändisskapet, tog bandet musiken i nya riktningar.

Imperiet kanaliserade punkens energi och samhällsengagemang genom att delta i kampen mot apartheid i Sydafrika och gjorde flera turnéer i Latinamerika där de knöt starka band till Nicaragua.

Det är i Nicaragua bandet befinner sig när statsminister Olof Palme mördas i Stockholm. Imperiet får axla en oväntad roll i det dramatiska skeendet.


"Vi hamnade mitt i origo av Kalla kriget", som Imperiets trumslagare Fred Asp beskriver situationen i dokumentären.

Balsam Hellström, filmens regissör, förklarar att bandets historia mellan åren 1983-88 också ger en bild av Sveriges roll i världen:

"Det synliggör hur vi gått från att vara en viktig, stark global röst till försiktig och viskande. Det politiska klimatet är idag mer polariserat. Att artister engagerar sig politiskt är inte längre en norm på samma sätt."


Ett Hjärta Är Alltid Rött berättas genom exklusivt arkivmaterial och tidigare opublicerade bilder från privata samlingar, inramat av nya intervjuer, främst med bandmedlemmarna Thåström, Per Hägglund, Fred Asp, Stry Terrarie och Gurra Ljungstedt. Christian Falk medverkar genom intervjuer inspelade före hans död 2014.

"Punkens kraft och historia har vi sett gestaltas och berättas i många sammanhang, men vad hände sen? Imperiet verkade i en brytningstid för både Sverige och omvärlden. Deras berättelse handlar också om att bryta ny mark, utvecklas musikaliskt men samtidigt sträva efter att behålla punkens ideal under en samtid i snabb förändring", säger Balsam Hellström.

Ett Hjärta Är Alltid Rött, som har biopremiär 19 januari 2024, distribueras av Folkets Bio.


LÄS OCKSÅ: LISTA: Imperiets tio bästa låtar

ANNONCE