Nyhet

Terra: "Studieförbund är motsatsen till privatjet och champagne"

Göteborgsbandet Terra delar med sig av hur en av deras textrader från senaste albumet plötsligt hamnade mitt i den pågående politiska debatten om studieförbundet.

Indierockbandet Terra släppte tidigare i höst albumet Livslinjen och är just nu ute på turné. I samband med skivsläppet träffade GAFFA sångaren Karl Sundström för att bland annat prata om att spela sig till en hängiven publik.

"Publiken är verkligen en stor anledning till varför Terra är ett bra liveband. Så upplever jag det i alla fall. Vår publik är så sjukt investerade i de här låtarna och det skapar den här känslan som är ganska unik, tror jag", sa han då.

Efter vårt möte och efter att en av de mest omtalade textraderna från det nya albumet skrevs – "Tacka gud för gitarrer och studieförbund" från singeln Terra – har debatten kring regeringens minskade anslag till just studieförbund ökat. Bland annat i samband med Lars Winnerbäcks uppmärksammade artikel i Corren.


För SVT Kultur berättar Karl Sundström att textraden inte nödvändigtvis är ett ställningstagande.

"Det är inte ett inlägg i den politiska debatten egentligen, utan det är mer att studieförbund är motsatsen till privatjet och champagne. Och det passar oss att skriva om. Men sen så är det också såklart sant. Det var ju i den formen som vi började spela tillsammans."

Han delar en personlig anekdot om hur han och bandkollegan Mathias Ek, trummis i Terra, som barn ville börja spela tillsammans. Trots att de inte hade några instrument eller ekonomiska resurser, fick de tillgång till en fullt utrustad replokal och en instruktör – allt utan kostnad.


"Man fick prova på den miljön, det hade vi inte kunnat göra annars. Vi hade inga instrument och inte råd att köpa några heller."

LÄS OCKSÅ: Efter nedskärningarna – studieförbund tvingas skala ner

ANNONCE