Nyhet

Malmöfestivalen släpper nya artister – en överraskningsgäst

Darin, Vit Päls och Sarah Klang är tre av de nya artisterna som presenteras till årets upplaga av Malmöfestivalen. Dessutom tillkommer en överraskningsgäst till Rebecca & Fionas framträdande.

Darin, Vit Päls, Peg Parnevik, Eah Jé, Maskinen, Guleed, L1na, Dina Ögon, , Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, RIX FM Festival, Sarah Klang och en överraskningsgäst. Där har ni Malmöfestivalens tredje artistsläpp. Festivalen äger rum den 9-16 augusti.

Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou håller sig inom musikgenren Gnawa som härstammar från Marocko. Till våra nordiska scener har ökenbluesen kommit med framför allt manliga musiker och band från Sahara-regionen. Casablanca-födda Asmaa Hamzaoui är den främsta kvinnliga ambassadören för genren. Även om kvinnor är viktiga i Gnawa-ritualer, har det inte funnits många kvinnliga musiker. Med sin grupp Bnat Timbouktou bryter hon en mansdominerad trend och levererar en form av evangelistisk ökenblues. Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou spelar på Gatuscenen, torsdag 15 augusti.

Darin har med sin talang byggt en karriär med en rad framgångar som sju nummer 1-album, 30 guld- eller platinasinglar, 400 miljoner strömningar på Spotify och flera svenska Grammy-vinster. Han har spelat på Malmöfestivalen förr, bland annat som en del av RIX FM Festival. Nu kommer han tillbaka, denna gång för att spela på Stora Scenen, söndag 11 augusti. 

Dina Ögon skapar psykedelisk rock som möter pop som möter soul som möter jazz. De har själva kallat sin musik för ett kärleksbarn mellan Khruangbin, Fleetwood Mac och obskyra Motown-b-sidor. Genombrottet kom 2023 med singeln Oas och det efterföljande albumet med samma namn. De släppte det tredje albumet Orion tidigt i år och måndagen den 12 augusti kommer de till Stora Scenen på Malmöfestivalen.

23-åriga Eah Jé är en artist och låtskrivare, som föddes i Sydafrika och bor i Göteborg. Han upptäcktes via sin TikTok-kanal, där han lade ut intima klipp med egenkonstruerade låtidéer. I början av 2023 släpptes singeln Beroendeframkallande som blev hans genombrott. Låten hyllades av Bianca Ingrosso och när han uppträdde framför publik för första gången någonsin i hennes talkshow klättrade singeln till plats två på Spotify Topp 50. Redan nu har Eahs musik totalt streamats över 27 miljoner gånger på Spotify. Tidigare i år fick han en Grammis som Årets nykomling, och på P3 Guld nominerades han som Framtidens artist. Han spelar på Stora Scenen, lördag 10 augusti.

Ingen annan artist i årets line-up på Stora Scenen har närmre till sitt barndomshem än Guleed. Från Möllan, där rapparen är uppvuxen, till Stortorget är det bara två kilometer. Under de fem år som passerat sedan han började med musiken, har Guleed redan släppt över 60 singlar, tre album och tre mixtapes samt fått ett flertal guld- och platinacertifikat och blivit nominerad två gånger på Grammis och P3 Guld. Han spelar på Stora Scenen, tisdag 13 augusti.

Rapparen L1na från Nyköping debuterade med singeln Bekväm 2010. Sedan dess har hon jobbat med artister som Jelassi, Mona Masrour och Asme. I december 2022 landade hennes första EP MP3 som gav henne en Grammisnominering i kategorin Årets Hiphop. Dessutom har P3 Guld nominerat henne till Framtidens artist. Hon spelar på Stora Scenen, tisdag 13 augusti.

Rap-duon Maskinen med Herbert "Afasi" Munkhammar och Frej Larsson är tillbaka. Senaste konserten ägde rum på Gröna Lund i Stockholm 2015. Därefter tog bandet ett längre uppehåll. I sommar är de tillbaka med en återföreningsturné och spelar tillsammans för första gången på nio år. De spelar på Stora Scenen, fredag 9 augusti.

Karen Marie Ørsted, mera känd som MØ, firar i år 10-årsjubileet av debutalbumet No Mythologies To Follow. Arrangören beskriver henne som en hybrid mellan Lana Del Ray och Grimes och hon står på Stora scenen, fredag 16 augusti.

Efter medverkan i 2023 års upplaga av tv-programmet Så Mycket Bättre har Peg Parnevik sedan dess blivit nominerad till Grammis 2024 i kategorin Årets pop, hennes andra Grammisnominering sedan debuten 2016. Hon har även kammat hem ett P3 Guld-pris och hennes musik har streamats flera hundra miljoner gånger. Hon spelar på Stora Scenen, lördag 10 augusti.

RIX FM Festival kommer även i år till Malmö med programledarna Roger Nordin och Laila Bagge. Varje år besöker de 12 städer och lockar under sommaren en kvarts miljon besökare. På söndag 11 augusti på Stora Scenen framträder Miriam Bryant, Dasha, Dotter, Klara Hammarström, Estraden, Christopher, Dagny, Theo och Maria Sur.

Sedan debuten 2016 har Sarah Klang samlat på sig två Grammis-vinster. I höstas släppte hon sitt fjärde album, Mercedes, döpt efter hennes dotter. Albumet behandlade ämnen som moderskap och att lämna tjugoårsåldern bakom sig. Hon spelar på Stora Scenen, fredag 9 augusti.

Vit Päls - The Movie är historien om och av Vit Päls, en berättelse som kombinerar film med livemusik som framförs i Manegen, lördag 10 augusti.

I juni kunde vi berätta att DJ-duon Rebecca & Fiona kommer till Malmöfestivalen. Nu kan vi avslöja att de får sällskap av ett antal gästartister. En av dem är sångerskan, låtskrivaren och producenten Little Jinder, som är aktuell med albumet Romantik På Svenska. Fler gästartister avslöjas senare i sommar. DJ-duon med gästartister framträder på Stora scenen, lördag 10 augusti.

LÄS MER: Way Out West satsar på film – världspremiär av El Perro Del Mars regidebut


ANNONCE