Nyhet

De får Polarpriset 2024

Discolegendaren Nile Rodgers och den finska tonsättaren och dirigenten Esa-Pekka Salonen tilldelas Polarpriset 2024.

Nile Rodgers slog igenom 1977 med Chics första självbetitlade album. Bandet etablerade sig snabbt inom discogenren med låtar som Everybody Dance. Rodgers unika och innovativa gitarrspel blev en viktig influens för kommande generationers dansmusik.

"Hans huggande gitarrspel, en teknik han själv kallar chucking, skapar ett hypnotiskt sväng som fått miljoner att aldrig vilja lämna dansgolven", skriver juryn i sin motivering.

Sedan sitt genombrott har Rodgers fortsatt att vara en betydande figur inom populärmusiken. Hans låtar som Le Freak och Good Times är ikoniska inom genren. Han har också gjort avtryck som producent och låtskrivare, med verk som Sister Sledges Family Affair, David Bowies Let's Dance och Diana Ross I'm Coming Out.


– Detta är en enorm ära för mig. Jag har haft en kärlek till det svenska folket så länge jag kan minnas. Svenskarnas tidiga erkännande av svarta musiker, från Eric Dolphy till Jimi Hendrix, är väldigt viktigt för mig, säger Rodgers i ett pressmeddelande.

Den finska dirigenten Esa-Pekka Salonen tilldelas också Polarpriset 2024. Han fick sitt stora genombrott 1983 med ett framträdande av Mahlers Tredje Symfoni med Philharmonia Orchestra i London.

Salonen är även känd i Sverige för sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester och betraktas som banbrytande inom dirigentrollen.


"På scenen och i studion omfamnar Esa-Pekka Salonen nya tekniska innovationer, inte för experimenterandets skull, utan som ett sätt att i en föränderlig medievärld få fler att upptäcka fantastisk musik", skriver juryn i sin motivering.

LÄS OCKSÅ: Iggy Pop tilldelas Polarpriset

ANNONCE