x

LISTA: Markus Krunegårds album rankade – från okej till bäst

LISTA: Markus Krunegårds album rankade – från okej till bäst

6. Lev Som En Gris Dö Som En Hund (2009)

År 2009 släppte Krunegård två album på samma dag med sammanlagt 26 spår. Det är inte oväntat att albumen innehöll en hel del utfyllnadsspår som eventuellt inte kommit med på ett superproducerat och genomarbetat album. Men så är det ju en del av charmen med Krunegård. Den där rastlösa kreativiteten har hjälpt till att skapa några av Sveriges bästa indiepoplåtar. Tyvärr innehåller det här albumet få sådana spår. Istället känns det som att han tagit alla utkast han hade och slängt in dem på ett och samma album. Det finns givetvis ljusa stunder; Prinsessan Av Peking är faktiskt en av de finaste kärlekslåtarna han gjort i min mening. Men det blir inte mer än en sistaplats ändå.5. Prinsen Av Peking (2009)

Det andra albumet han släppte samma dag, och det bästa av dem. Om Lev Som En Gris Dö Som En Hund känns som ett album fyllt med utkast, så känns detta som det mer fokuserade huvudalbumet. Att det har två spår mindre är bara en fördel, det bidrar till att göra det lite jämnare. Här finns betydligt fler tecken på popmästaren Krunegård. Hela Livet Var Ett Disco är melodiskt rak och refrängen är som gjord för ängslig allsång. Hollywood Hills har något härligt gotiskt över sig, och är en av Krunegård bästa rocklåtar. Och så har vi Natt Efter Natt där Krunegård visar att han är en av Sveriges bästa textförfattare. En perfekt och detaljerad beskrivning av sömnlösa och ångestridna nattimmar.4. I Huvet På En Idiot, I En Bar, På En Ö, I Ett Hav, På En Ö, I En Bar, I Huvet På En Idiot (2018)

Det är nu det blir riktigt svårt. Krunegård kom tillbaka efter fyra års tystnad och det med ett starkt album. Och om man inte uppskattar låtarna, kan man alltid uppskatta albumtiteln. Men så är det svårt att inte uppskatta låtarna också. Det är kanske en återgång till den lite spretigare Krunegård som man sett tidigare under karriären, men han visar hur många olika sidor han bemästrar. Från lugna Ta En Dusch och Fåglarna, till intensiva Mot Vem Är Du Snäll När Du Släcker Din Eld. Och i verserna av Tur Att Vi Lever Samtidigt visar Krunegård återigen prov på sin klassiska pratsångsfrasering. En fröjd för örat.3. Rastlöst Blod (2014)

Rastlöst Blod är ett rastlöst album i sin natur. Både Under Broarna I Skanstull och Helli startar på en plats och slutar någon helst annanstans, som att Krunegård inte ens orkat slutföra låten innan han vill vidare. Det är den framåtrörelsen som driver hela albumet. Du Stör Dig Hårt På Mig är den kanske bästa radiosingeln han gjort efter Jag Är En Vampyr. Piller I Badkaret innehåller några av de bästa låtraderna han skrivit, som exempelvis ”leva livet tar livet av oss, allt vi vill ha mer av är inget vi mår bra av”. Men det är i Hell Yeah Norrtälje som ordkonstnären Markus Krunegård verkligen lyser. Det finns så många citat att jag inte ens tänker skriva något specifikt, ni får lyssna på hela låten istället. Hade jag rankat låtar hade den aspirerat på förstaplatsen.2. Markusevangeliet (2008)

Med sitt debutalbum katapulterade sig Krunegård rakt in i den svenska indiescenens hjärta. Man kan nästan kalla det en modern klassiker. Tanken var att det skulle bli hans första och sista skiva, vi är tacksamma att så inte blev fallet. Jag Är En Vampyr är givetvis albumets huvudspår, men jag tycker att albumets lugnare delar är de bästa. Det går knappt att räkna antalet gånger jag hämtat styrka och känt samhörighet med Krunegårds rop på hjälp i just Hjälp. Noiserock I Japan är en av hans mest underskattade låtar. Men jag vill slå ett särskilt slag för Samma Nätter Väntar Alla. Fraseringen, texten, den där kusliga melodin. Och så har vi outrot. Det där outrot. Ja, ni vet vilket jag menar. Om inte, så får ni lyssna omedelbart.1. Mänsklig Värme (2012)

Så hamnade vi här till slut. Albumet innehåller så många minnesvärda stunder att det är svårt att välja vad man ska nämna. Men Korallreven & VintergatanEverybody HurtsAskan Är Den Bästa Jorden måste vara den starkaste trestegsraketen i början på ett svenskt album sedan Håkan Hellströms debut. Då kanske man skulle kunna tänka sig att andra halvan av albumet skulle vara svagare, men så blickar man ner på låtlistan och ser bland annat London, Love Of My Life och framför allt På Promenaden. Krunegård har alltid varit en mästare på att beskriva den trista och betonggråa småstadsuppväxten, och det gör han på ett briljant vis i På Promenaden. Där hittar vi också den fina textraden ”jag är precis som då, jag kommer aldrig bli som ni. Jag kommer alltid stå bredvid och titta in”. Det är ett album jag aldrig kommer sluta återvända till, och frågan är om han någonsin kommer överträffa det.

Lyssna på Markus Krunegårds dagsfärska singel här:LÄS OCKSÅ: 22 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA