x

GUIDE: Här är novembers viktigaste konserter

GUIDE: Här är novembers viktigaste konserter

Jenny Wilson (INSTÄLLT)

Hon har själv sagt det, att turnén i november, den som hon valt att benämna Dream VS Dream Tour är hennes första retrospektiva någonsin. Det låter minst sagt väldigt intressant. För Wilson är en artist som har fortsatt att vara aktuell och nyfiken, vilket gör att hon har mycket musik att plocka av.

1/11 – Lund, Mejeriet.

6/11 – Göteborg, Pustervik.

7/11 – Stockholm, Södra teatern.

16/11 – Örebro, Örebro teater.

19/11 – Uppsala, Katalin.

Orville Peck

Under Way Out West var ALLA på Orville Pecks spelning på Oceanen. Det var såklart inte sant, för Oceanen är litet. Riktigt litet. Men det var en sån där spelning som ALLA vill ha varit på, för den maskbeklädda cowboy-sensationen vill folk ha sett. Allra helst först. Nu finns chansen att vara tvåa på bollen.

5/11 – Stockholm, Debaser.

7/11 – Göteborg, Sticky Fingers.

Alessandro Cortini

För många är Cortini mest förknippad med sina år som livemusiker i industribandet Nine Inch Nails, men han har också samarbetat med akter som Ladytron för att inte tala om alla egna projekt. Däribland det droneiga, i eget namn, som med nytt album i bagaget besöker Stockholm. 

6/11 – Stockholm, Slaktkyrkan.

Skepta

Tillsammans med namn som Dizzee Rascal, Wiley och ett par andra tidiga förgrundsfigurer inom den brittiska genren kallad grime hittar vi såklart också Skepta. Han är en av de där riktigt stora som dessutom var med och breakade scenen rejält internationellt för ett par år sedan. Nu är han äntligen tillbaka!

6/11 – Göteborg, Trädgår’n.

Kadavar

Blandar man explosiv hårdrock, stonerrock och mjukare psykedelia får man ungefär det som tyska retrorockarna i Kadavar levererar. Bildade för knappt tio år sen hymlar de inte med att de musikaliskt ändå tagit rejäl inspiration från 70-talet. Det gör ändå inte att bandet känns mossigt, snarare tvärtom.

8/11 – Göteborg, Brewhouse.

9/11 – Stockholm, Debaser.

Sarah Klang

Sedan det där genombrottet på en Stay Out West-klubb, och för den delen det lite mer publika TV-genombrottet, har Klang & hennes kompani kuskat land och rike runt. Om och om igen. Men så är hon också en liveartist av den högre skolan. Nu aktuell med ett nytt glimrande album. Missa inte det här.

9/11 – Stockholm, Vasateatern.

14/11 – Helsingborg, The Tivoli.

15/11 – Malmö, KB.

16-17/11 – Göteborg, Pustervik.

21/11 – Norrköping, Arbis.

22/11 – Uppsala, Katalin.

23/11 – Örebro, Konserthuset Foajén.

Priests

Ett s kan ibland göra så mycket. Hade tipset handlat om ett band utan s hade det vankats hårdare synt. Nu, med ett s i slutet, blir det istället ett amerikanskt post-punk-band som får stå i fokus. Det är verkligen inte fy skam. 2017 års debutalbum Nothing Feels Natural var verkligen grymt.

11/11 – Malmö, Plan B.

12/11 – Stockholm, Obaren.

14/11 – Göteborg, Musikens Hus.

Bedouine

Med två album i bagaget, det senaste kom under sommaren, har singer-songwritern Bedouine kommit att bli ett namn att ha lite extra koll på. Hennes musik tar avstamp i Kalifornien – i det sena 60-talet, tidiga 70-talet – men lyckas landa alldeles utmärkt här och nu. Och lika fint i gamla Svedala.

12/11 – Göteborg, Pustervik.

14/11 – Stockholm, Södra Teatern.

Weyes Blood

När Natalie Mering i våras gav ut sitt album Titanic Rising var det som att alla behövde ha en åsikt om det. En del gillade inte alls Weyes Blood, många fler älskade det dock desto mer. Och när man blivit en av årets stora snackisar är det såklart extra kul att man också visar upp sig över världen.

15/11 – Stockholm, Slaktkyrkan.

16/11 – Göteborg, Oceanen.

Sudan Archives

Vad får man om man blandar folkmusik från östafrika med dito från Irland, för att sen köra det genom någon form av modernare R&B och elektronika-filter? Jadu, bra fråga. Svaret är nog: något i stil med den väldiga egna och finfina musik som Brittney Denise Parks gör under namnet Sudan Archives.

20/11 – Stockholm, Kraken.

21/11 – Göteborg, Oceanen.

Kite

Det har nästan blivit en vana att tipsa om Kites spelningar på sistone. Men hur skulle vi kunna sluta när de efter sina “comeback”-gigs och en fantastisk spelning på Way Out West nu gör något helt unikt: det vill säga spelar på Kungliga Operan i Stockholm. Till de (allt för få) som fått biljetter: GRATTIS!

22/11 – Stockholm, Kungliga Operan. 

Boy Harsher

Ett sånt där band som bara blivit bättre och bättre med varje släpp – och som lyckligtvis också växt sig större och större. Det förtjänar verkligen Massachusetts-duon. Deras mörka, dansant syndiga och syntiga alster är något av det bästa som finns just nu så ni borde verkligen ta chansen att se dem.

23/11 – Göteborg, Musikens Hus.

24/11 – Stockholm, Hus 7.

Ezra Furman

Det går nog inte att uttrycka på annat sätt, Ezra Furman är en udda musikalisk fågel. Det skrivet med värme i bröstet. För det är musiker som Furman som får hjärtan att pumpa lite hårdare. Det spelar ingen roll vad man kallar hans musik, ingen roll under vilket namn han gör den, Ezra är alltid egen.

25/11 – Göteborg, Pustervik.

26/11 – Stockholm, Debaser.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA