x

Bandet som förkastar termen “female fronted metal”

Bandet som förkastar termen “female fronted metal”

Amaranthe tacklar samtidens mörker med optimism och berättar om en profetisk upplevelse i slutet på 2019 och om varför de förkastar termen “female fronted metal”.

Fredagskvällen 13 mars klockan 23:00 sitter Olof och Elize och försöker färdigställa en del låtar till albumet. Då ringer deras danske trummis och meddelar att klockan 12:00 på lördagen stänger Danmark sina gränser. Klockan 11:25 den dagen passerar deras tåg gränsen och de anländer så småningom till producenten Jacob Hansen och kan påbörja inspelningen i den väntande studion. 

Ibland är det på håret för ett band som typ förutsåg pandemiutbrottet. Men vi kommer tillbaka till det. För först ger Amaranthes Olof Mörck en inblick i hur Manifest har formats. 

Vi har alltid haft en ganska speciell kombination av olika musikstilar. Det är en kombination av pop, R&B, hiphop till svintung metal liksom. Så det handlar egentligen om att belysa de kontrasterna och balansera dem på ett snygg sätt.

Efter flera album av experimenterande har de nu enligt egen utsago hittat tillbaka till sin egen särprägel. Lägg till lite inspiration från filmmusik, rå rap och hiphop och du får en salig blandning. Olof Mörck konstaterar också vikten av att flera bandmedlemmar vuxit upp omgivna av ”The Gothenburg Sound”. För att smälta samman allt som influerat dem på bästa möjliga sätt valde de att nu gå en som han säger “tyngre och metalifierad väg”.

Är det inte lite mörkare den här gången?

Absolut! Ämnena vi tar upp, som pandemin och klimatet, är absolut mörka, men vår optimism reflekteras ändå i vår musik – när den är som mörkast så kommer det alltid en glad refräng!

---TRETYDIG TITEL---

Titeln Manifest sägs uttrycka tre olika syften hos deras musik, beroende på vilken ordklass det uppträder som. Substantivet uttrycker som han säger “ett statement för ens musikaliska ideologi”. Adjektivet manifest beskriver att något är klart och tydligt, medan verbet (på engelska) innebär att de manifesterar sin vision och sin musik i den här plattan.

Det är ett ord som får folk att haja till och som dessutom känns starkt. 

På tal om enordstitlar var fick ni ert bandnamn från?

Det kommer från gammalgrekiskans amaranthos, som betyder någonting som inte vissnar, någonting som inte blir gammalt utan håller sig ungt och fräscht för evigt och det tycker vi var en ganska god beskrivning på vår upplyftande och positiva musik.

---COMEBACK AV EN GROWL-DROTTNING---

Angela Gossow, tidigare sångerska i Arch Enemy, råkar numera vara bandets manager och ville också vara med på ett hörn. Hon growlar nu för första gången på nio år på den apokalyptiska låten Do Or Die. Av en händelse har de hämtat cellisten Perttu Kivilaakso från Apocalyptica, något som bidrar till filmmusikkänslan. Det verkar alltså som om Amaranthe har lockat till sig delar av den finska hårdrocksscenen. Från finska Battle Beast kommer nämligen också Noora Louhimo som kompletterar sångerskan Elize Ryd på låten Strong

En fantastisk sångerska och grymt band som vi faktiskt skulle varit på USA-turné med just nu. Strong är ett djupare koncept som ska understryka människan dualistiska natur. Elize får ikläda sig rollen som helgon och deras finska gäst Noora gestaltar djävulen. Det blir en diskussion, en debatt dem emellan som egentligen symboliserar den interna debatten som pågår konstant i varje människa.

Eftersom bandet har en kvinnlig sångerska kommer vi osökt in på grejen med kvinnliga vokalister i hårdrocksband. Vi är direkt överens om att det är tråkigt när folk vill slå ihop band som har kvinnliga sångare fastän det inte alls är samma genre.

Jag har själv personligen varit en brutal motståndare till hela termen female fronted metal, just med tanke på att oftast har banden inget med varandra att göra rent genremässigt utan banden borde egentligen definieras av deras sound och inte av att bandet är frontat av en tjej.

På tal om nåt helt annat, stämmer det att videon till er tidigare låt Endlessly spelades in vid ditt och Cătălinas bröllop i Transylvanien?

I Rumänien, och inte minst Transylvanien, så tar de sina bröllop på stort allvar så vi hyrde in en bröllopsfotograf och han klippte ihop en liten trailerversion till Endlessly.  Elize sjöng den som vår första dans. Vi tyckte det blev så fantastiskt att vi ju lika gärna kunde släppa den som en musikvideo, även om den kom fyra år för sent.

Do or Die-videon om klimatförändringarna, å andra sidan, filmades i en öde och nedsliten miljö ett apokalyptiskt landskap, som hittades mer eller mindre av en slump, inte långt från Angelas sommarhus i Alicante. 

Även videor har gjorts till singlarna Strong och Viral. Är den den senare inspirerad av COVID-19-pandemin?

Det var lite lustigt för låttiteln tror jag vi kom fram till redan i november och det mesta av låttexten skrevs i början av januari så det var egentligen inte kopplat till coronakrisen från början, utan det krävdes bara en liten justering för att det skulle passa perfekt in i sammanhanget. I slutet av 2019 var det nästan lite profetiskt. Så jag kan lova att på nästa platta ska jag inte skriva några texter om utomjordisk invasion, haha!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA