x

"Det kan bli en känslokrock" – Bröderna Norén om Så Mycket Bättre

"Det kan bli en känslokrock" – Bröderna Norén om Så Mycket Bättre

Borlängeduon, och tillika bröderna, Viktor och Gustaf Norén är en del av årets Så Mycket Bättre. GAFFA ringde upp bröderna för att snacka om hobbymusiker och om kommande känslostormar.

Hur kommer det sig att ni tackade ”ja”?

Gustaf: Så här har vi egentligen hållit på i hela vårt liv det enda som är skillnaden är att någon står och filmar oss.

Viktor: Jag tolkar till exempel en låt som Gustaf har skrivit och han tolkar något som jag har skrivit och så arbetar vi när vi skapar våra gemensamma projekt.

G: Egentligen är vi inte artister utan vi är hobbymusiker som råkade bli artister, hade vi bott kvar i Borlänge och spelat i något coverband så hade vi varit superglada. Vi har hela tiden försökt bryta oss loss från artisteriet. Vi har ju till och med stått på scen och sjungit om att komma hem till hembygden utan att ens tänka på andemeningen, varför vill vi bort? Att tolka eller sjunga andras låtar är ett vanligt uttryckssätt, musikaliskt. Det är så som DJ:s gör, så som dansband eller coverband gör och så vidare.

V: Låt mig förresten förklara ordet ”hobbymusiker” lite bättre; vi får gå tillbaka till kärleken för musiken, precis som hobbymusikern spelar musik för att han älskar musiken. Han kanske jobbar som snickare men varje ledig tid spelar han musik.

Vad är det svåraste med att tolka någons verk?

G: Som med all musik är det svårast att förmedla känsla.

V: Det är skönt att det inte är live. Känslomässigt kan det kanske bli några tagningar. Sen är ju skillnaden att när vi tolkar någons låt annars så spelar vi inte den framför den som skrivit, som kommer ske nu. Hen som skrivit låten har ju en stark känslomässig koppling som vi kanske inte vet någonting om, plus våra känslor i vår tolkning. Så det kan bli en känslokrock.

G: Känslostormen kan vara tung. Sorg, ångest, ånger. Jag brukar säga till mina elever att en sångare inte kan vara frånkopplad från texten. Du kan inte sjunga ”jag älskar dig” utan att veta vad ordet betyder. Vad ordet “älskar” betyder. Vad ordet betyder för dig. Du måste mena det. Annars blir det som att – “det här är Mona Lisa!” men så har du skrivit ut eller kört bilden i kopiatorn.

Finns det någon tanke om att göra någons låt bättre?

V: Programmet heter ju Så Mycket Bättre, haha, men nej det gör det inte.

G: Låtar är i sin natur, som vi människor, föränderliga. Du kanske är trött eller si eller så och låten kommer automatiskt att låta annorlunda. Kan man inte acceptera det så kommer man få svårt här i livet. Allting kommer inte vara så som man förväntar sig.

V: Vi ställer inte oss mot originalet utan de lever parallellt med varandra.

G: Däremot blandar vi. Det viktigaste med musiken är att blanda. Takter, ackord, personer. Eller ett annat ord för blanda, att mixa.

Till vardags jobbar Gustaf i skolan i Borlänge, han är även klar som Näcken i en kommande film och utöver det kandiderar han i Kyrkovalet lokalt. Viktor repar musikal i Köpenhamn, han kommer spela huvudrollen i Broadway-versionen av American Idiot som har premiär i Köpenhamn på Midsommardagen.

Förutom Så Mycket Bättre-medverkan är det just nu aktuella med singeln Amerika som följer upp förra årets album Hymns To The Rising Sun.

LÄS OCKSÅ: GAFFA-Priset 2021 – och vinnarna är ...


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA