x

James Blake ger ut självbetitlad debut

James Blake ger ut självbetitlad debut

Den 22-årige engelske elektroniske musikern och sångaren James Blake ger den 7 februari ut sitt debutalbum, där han äntligen tar steget från sina elektroniska experiment och omfattande samplande på en serie EP:s som har givit honom ett rykte om att vara en post dubstep-musiker.

– Det är vanligt i klubbmusiken, som jag gjorde då, att klippa ihop vokalerna. Pitcha dem, lägga på andra effekter och skapa ny lyrik. Det sättet att arbeta med samplingar kan vara effektfullt i klubbmusiken, men så började jag experimentera med min egen stämma och skapade annan sorts musik, säger James Blake, som är utbildad klassisk pianist och har studerat samtida musik på Goldsmiths i London.

– Jag utvecklade musiken utanför universitetet. Det är först på senare tid jag har börjat sätta värde på och använda det jag lärde mig där. Du får annan förståelse för harmoni och melodi, berättar han i en intervju med GAFFA.

De djupa dalarna i de låga frekvenserna och hans coola följsamma soulvokaler har istället utvecklats till minimalistiska poplåtar, där Feist-covern Limit To Your Love har blivit albumets singel.

– Jag är inspirerad av soundet i dubstep som Digital Mystikz och Mount Kimbie, av sångare som Stevie Wonder, Joni Mitchell och Sam Cooke, och i undervisningen av Bachs koraler. Min musik är kombinationen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA