x

Looptroop Rockers: ''Ny skiva förhoppningsvis till våren''

Looptroop Rockers: ''Ny skiva förhoppningsvis till våren''

Looptroop Rockers kammade hem GAFFA-Priset Årets bästa grupp. Vi ringde upp bandet för en chans att tacka fansen och berätta om 2013 – och 2014.

Grattis till GAFFA-Priset!

Supreme: Tack! Det känns strålande! Vi bugar och bockar.

Vad vill ni säga till GAFFAs läsare som röstade fram er?

Supreme: Vi vill såklart tacka för all er support! Vi älskar er! Det är få förunnat att ha fått ett sådant stöd de senaste 15 åren. Vi hade inte kunnat göra det vi gör utan allt folk på spelningarna och alla lyssnare. Det är ett faktum.

Med första svenska materialet sedan Sedlighetsroteln hur har det varit att turnera runt på modersmålet?

Supreme: Vi har ju spelat en del äldre grejer under årens lopp och vi hade ju till exempel Mammas Gata från Promoes solo på svenska som river ställen. Men vi hade ju helt klart sug efter att kunna köra mer svenska i Sverige. Det blir mer direkt och redan på premiärshowen, på ett utsålt Debaser i Stockholm kunde folket alla texterna och då hade plattan bara varit ute två veckor tror jag. Men vi har ju också blandat låtar från hela katalogen som vanligt på gig. Annars blir det nog upplopp.

Var ni oroliga för att er utländska publik exkluderas med en skiva på modersmålet?

Supreme: Ja, det är den negativa sidan av det hela. Många griniga kommentarer. Planen var ju att inte turnera mer än i Skandinavien på den här skivan. Det kändes väldigt ovant att ha så få turnédatum, även om vi pratat om det innan. Men nu avslutar vi året med en Australienturné, kanske blir en bra pepp inför kommande album som ska skrivas!

Jag har hört att ni är i studion och jobbar på engelskspråkigt album, är det Mitt Hjärta Är En Bomb-syskonet eller är det något annat?

Embee: Det är två helt separata skivor. Kanske att någon kick eller virvel från Mitt Hjärta-plattan återkommer i omarbetad form, men inte mer! Eftersom vi gör dem så tätt inpå så följer den det spår vi är inne på för tillfället, hur man nu formulerar detta … Det känns som den engelska plattan kommer bli mer politisk och tillför en ytterligare dimension till det vi gjort tidigare. 

När får vi höra resultatet?

Embee: Förhoppningsvis till våren. Kanske att vi väver in någon ny låt under närmaste månadernas sporadiska spelningar. 

Ni var även med på Ebba Grön-hyllningen som släpptes i år, vilka likheter finns det mellan Looptroop Rockers och Ebba Grön?

Cosmic: Likheten ligger väl främst i viljan att säga någonting viktigt och uttrycka sina känslor kring saker och ting som händer i världen. Jag personligen har lyssnat på dem hela uppväxten eftersom min äldre bror alltid varit ett fan av Ebba. Jag har alltid gillat musik som vill få fram ett viktigt budskap. Det kanske började med Ebba Grön.

De senaste dagarna har det varit politik och hiphop i rubrikerna i och med Kartellen/Timbuktu och Sverigedemokraterna, vad säger ni om turerna kring låten?

Cosmic: Ja vad ska man säga? Det är sjukt att det blir så mycket negativ respons på en låt som försöker bekämpa fascism och rasism. Hiphop är den enda genren som ens verkar bry sig om hur det ser ut idag och vi kommer aldrig kunna tystas ner.

Ni har aldrig rädda för att säga er mening och er låt Hårt Mot Hårt siktar på samma saker som Svarta Duvor & Vissna Liljor men kontroversen uteblev, vad tror ni det beror på?

Promoe: Timbuktu är ju den största rapartisten vi har, och Sebbe och Kartellen har också sjukt stor following, så bara att de gör en låt ihop skapar ju rubriker. Att särskilt Timbuk säger så hårda saker som han gör tror jag inte etablissemanget förväntade sig, de har antagligen inte så bra koll på hans historia och katalog. Deras låt är också mer direkt än exempelvis Hårt mot Hårt som pratar mer i generella ordalag, och kanske har ett mer feministiskt fokus. Eller egentligen kanske inte fokus var tänkt bara där, men Cleo stjäl ju hela showen och gör det till fokus. Vilket jag tycker är den största behållningen med låten.

Vad är annars på gång 2014 i Looptroop Rockers universum?

Promoe: Bara göra klart nya plattan, släppa den och förhoppningsvis dra ut och turnera med den. Kanske att vi hinner göra några festivaler i sommar, innan det.

Till sist, hur ska jorden bli en bättre plats musikaliskt?

Promoe: Genom att fler röster får höras, och fler berättelser får bli berättade. Vad gäller den svenska hiphopscenen specifikt så behöver vi fler kvinnliga röster, för att göra det till en intressantare scen. Och då menar jag inte mer intressant för utomstående att betrakta – utan mer livskraftig, långlivad och kul för vår egen skull.

– Eftersom hiphop och rap är extremt egocentrerat, och det handlar om att ta plats och säga till folk "Lyssna på mig, jag har nåt viktigt att säga" – och det i sin tur är något som rimmar illa med hur tjejer uppfostras i det här samhället, så är det upp till oss män att ge plats till kvinnor. Annars kommer vi stå på en döende scen och mäta våra små kukar tills vi spyr på hur torftigt det är, haha. Men jag är hoppfull, med tanke på hur grymma kvinnliga artister som har kommit fram på senaste tiden: Linda Pira, Lilla Namo, Gnucci, Cleo. Och Mapei är tillbaka!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA