Nyhet

Die Antwoord-medlem död

Leon Botha led av sjukdomen progeria och blev 26 år.

Die Antwoord från Sydafrika dök för ett par år sedan upp som en frisk fläkt på hiphop-himlen och släppte den hajpade singeln "Enter The Ninja". Nu har deras rappare Leon Botha gått ur tiden, endast 26 år gammal.

Leon Botha led av progeria, en sjukdom som påskyndar åldrandet. Det var också den som blev hans fall. 2005 gick han igenom en lyckad bypass-operation, för att förhindra en hjärtattack då han, på grund av progeria, i tidig ålder även led av åderförkalkning.

Leon Botha sysselsatte sig med en rad konstprojekt. Förutom musiken var målning en stor passion. Men det var med Die Antwoord som han fick uppmärksamhet även utanför Sydafrikas gränser. Gruppen kom till Sverige sommaren 2010 och gjorde en omtalad spelning under Way out Wests sista natt. GAFFAs Fredrik Thorén var på plats och intervjuade Die Antwoord strax efter konserten. En intervju som kom att bjuda på en rad märkliga incidenter. Bland annat tryckte Ninja i gruppen upp en strumpa i ansiktet på Fredrik Thorén i frågan om gruppen är äkta eller inte. Läs hela intervjun här.


Leon Botha föddes i Kapstaden i Sydafrika 1985 och det var också där som han tog sina sista andetag.

ANNONCE