Nyhet

LISTA: 15 snaskiga detaljer om Iggy Pop

Den levande legendaren fyller 68 år idag och vi firar förstås med en lista.

I dag fyller den levande legendaren Iggy Pop 68 år. Det firar vi med en liten lista över 15 saker som ni kanske inte visste om honom. 

1. Iggy Pop heter egentligen James Newell Osterberg Jr. Han fick smeknamnet Iggy när han gick på high school när han var trummis i det lokala bluesbandet The Iguanas

2. Iggy Pop föddes i Muskegon, Michigan och är son till Louella och James Newell Osterberg, Sr. Hans mor var engelsklärare på high school och hans far var en baseball-tränare på Fordson High School i Dearborn, Michigan. Iggy Pop växte upp på en trailerpark i Ypsilanti i Michigan.


3. Han har rötter från England och Irland från sin fars sida och norska och danska från sin mors sida. Hans far blev adopterad av en svensk-amerikansk familj och tog deras efternamn Österberg.

4. I en intervju med Rolling Stone förklarade Iggy Pop hans relation till sina föräldrar och vad de bidrog med när det kom till hans musik. Han förklarar i intervjun att gick i skola med sonen till Ford Motor Companys vd och andra barn som hade det extremt gott ställt. Men att han hade det bättre ställt än någon av de andra som hade pengar. Hans föräldrar lät honom nämligen utforska allt han var intresserad av vilket ledde till att han fick föräldrarnas sovrum i husvagnen eftersom det var det enda rum där hans trumset fick plats i.

5. Iggy Pop började sin musikkarriär som trummis i flera high school band. Efter att ha upptäckt de lokala bluesbanden i Michigan valde han att flytta till Chicago för att lära sig mer. Efter att ha blivit inspirerad av bluesen i Chicago, precis så som The Sonics och The Doors blev, bildade Iggy Pop The Psychedelic Stooges och började nu även själv kalla sig för Iggy. Bandet bestod av Iggy Pop på sång, Ron Asheton på gitarr, Scott Asheton på trummor och Dave Alexander på bas.


6. Hans scenpersonlighet började ta sin form efter att han såg The Doors live på The University Of Michigan 1967. Iggy Pop var då helt tagen över Jim Morrisons extrema sätt att vara på. Det inspirerade Iggy Pop väldigt mycket och gjorde att han började tänja på gränserna. Några andra av hans inspirationskällor var Mick Jagger och James Brown.

 

7. Iggy Pop var den första att göra ett stage-dive, och det gjorde han för första gången på en spelning i Detroit. Han har även rullat runt i glasskärvor, visat sig naken för publiken och spytt på scen.


8. The Stooges gjorde sin livedebut 1967 och gav året efter ut debutplattan The Stooges. Bandet var då signade på samma bolag som The Doors, Elektra Records. Bandets två första plattor The Stooges och Fun House sålde inte särskilt bra, men 2003 kom Fun House med i Rolling Stones lista över de 500 Greatest Albums Of All Time. Bandet splittrades efter de två första plattorna eftersom Iggy Pops heroinmissbruk blev värre.

9. 1971 träffades Iggy Pop och David Bowie på en nattklubb och restaurang i New York. Här boostades Iggy Pops karriär och ledde till att David Bowie ville göra en skiva ihop med Iggy Pop. När paret skulle hitta en rytmsektion till skivan beslutade sig The Stooges för att återförenas igen. Det här slutade i skivan Raw Power. The Stooges sista spelning ihop den här gången slutade i ett slagsmål mellan bandet och en grupp motorcyklister.

10. Iggy Pop har haft väldiga drogproblem och vid ett tillfälle checkade han in sig på ett mentalsjukhus för att komma på bättringsväg. David Bowie kom och besökte honom.


11. David Bowie hjälpte Iggy Pop att skriva och producera hans två mest kända soloskivor The Idiot och Lust For Life med låtar som The Passenger.

12. The Stooges återförenades ännu en gång 2003, men då endast med tre av de fyra originalmedlemmarna då Dave Alexander gick bort 1975 på grund av sin kroniska alkoholism. Iggy And The Stooges spelade på Glastonbury Festival 2007. Där spelade de låtar från plattan The Weirdness som kom ut 2007, men även klassiska låtar som No Fun och I Wanna Be Your Dog.

13. I mars 2008 var Iggy Pop med när Madonna skulle bli intagen i The Rock And Roll Hall Of Fame. Efter att han och The Stooges hade framfört Madonnas låtar Burning Up och Ray Of Light ska Iggy Pop ha tittat direkt på Madonna och citerat "You make me feel shiny and new, like a virgin, touched for the very first time" från Madonnas hitlåt Like A Virgin.


14. I december 2009 meddelades det att The Stooges skulle komma med i The Rock And Roll Hall Of Fame vilket ledde till att Iggy Pop fick ett litet nervsammanbrott. Men i mars 2010 annonserades det att både The Stooges och Iggy Pop skulle bli en del av The Rock And Roll Hall Of Fame.


15. På nyårsafton 1997 var Iggy Pop headliner på den australiensiska festivalen Falls Festival där han gav ett av de mest minnesvärda uppträdanden i festivalens historia. En i publiken fick räkna in nyåret med Iggy Pop som en del av en tävling att gissa sångarens nyårslöfte. Iggy Pops nyårslöfte det året var att inte göra någonting och att tjäna mycket pengar.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


ANNONCE