Nyhet

”Aviciis död förändrade musikindustrin”

GAFFA.se – allt om musik

När Tim ”Avicii” Bergling tog livet av sig i april 2018 skapade det svallvågor i hela världen. En ny debatt om mäns psykiska ohälsa blossade upp och miljontals fans hyllade sin bortgångna idol. Nyligen rapporterade GAFFA att Tim Berglings familj startat en stiftelse med syfte att arbeta mot psykisk ohälsa, och i samband med det har diskussionerna tagit ny fart. Enligt BBC har medvetenheten kring problemen i branschen ökat sedan den svenska superstjärnan gick bort.  

– Ett av de stora problem som Aviciis bortgång kastade ljus över är mäns ovilja att prata om psykisk hälsa, säger Tristan Hunt från Association For Electronic Music i en intervju med BBC Radio 1 Newsbeat.

Han är vice ordförande i en grupp som arbetar aktivt med att förbättra den psykiska och fysiska hälsan bland såväl fans som professionella inom dansmusikindustrin.


– Hans självmord gjorde tydligt hur många män som lider av det här, särskilt i vår industri. Det är inte bara inom den elektroniska musiken. Det skär rakt igenom industrin, det skär rakt igenom samhället – men män har extra svårt att prata om sådana här saker.

Nyligen drabbades branschen av ännu ett tragiskt självmord när Prodigy-sångaren Keith Flint tog sitt liv, och Tristan Hunt menar att även det dödsfallet kommit att spela en stor roll i hur branschen ser på problemet.  

– Det senaste året har både Aviciis och Keiths död visat att vi uppenbarligen har en lång väg kvar att gå. Vi måste prata, agera och bry oss på varje nivå för att kunna rädda liv – och bygga upp liv som är värda att leva.


LÄS OCKSÅ: Popduo dog i bilolycka

ANNONCE