Nyhet

Efter kritiken – Ant Wans Grammis-nominering borttagen

GAFFA.se – allt om musik

När alla årets Grammis-nomineringar hade presenterats inkom kritik från Ant Wan.

Han var nominerad till Årets hip hop för albumen Wow 2 och Leylas World men ville ha en förklaring till varför han inte är nominerad till samtliga kategorier. Detta enligt ett nu borttaget Instagraminlägg där han utvecklade:

– Förklara varför de andra nominerade är mer värda nomineringarna, är det för att jag inte är vit? Eller för att jag inte har något stort bolag i ryggen? Med all respekt så tror jag ingen nominerad artist, eller artist någonsin, hade lyckats göra arbetet jag gjorde 2021 på egen hand. Jag hade till och med kunnat vara nominerad till årets kompositör. Inget album har haft samma påverkan som Leylas World hade 2021, vilken sommarlåt var större än Marbella

Han frågade sig varför independent/icke-vita artister måste jobba tio gånger hårdare än till exempel Thomas Stenström.

– Politiker skyller på att vi hiphop-artister håller oss kvar i gatan efter vi lyckats och gjort pengar, men samtidigt öppnar inte branschen dörrarna till oss. Hur har ni tänkt att vi ska komma in i dessa vita rum? Ni kanske väntar på att vi ska bryta oss in? Vi är bättre än så, det är därför vi står kvar vid våra rötter.

Han krävde inte att han skulle vinna varenda kategori men han tyckte samtidigt att ingen kunde säga att han inte förtjänade att bli nominerad till samtliga.

– Priser betyder ingenting för mig, men jag vet vad det betyder för mina fans och för folk omkring mig, folk som vet hur mycket jag lagt på det här. Och jag kommer inte låta en riggad gala sätta värde på min konst. Ni kan ta bort min nominering till årets hiphop, sa Ant Wan och fortsatte:

– Till er unga independent-artister, priser har inget med konsten att göra, det har med vem du känner att göra. Låt inte galor som dessa säga vad som är bra och dåligt. Vi alla vet att ifall folket fick rösta, vi hade tagit hem varenda kategori.

Han avslutade sedan med att säga att Grammis och P3 kan köra upp sina priser i röven.

Nu har Grammis valt att ta bort hans nominering. 

"Grammis har beslutat att ta bort Ant Wans nominering i kategorin Årets hiphop, detta efter Ant Wans eget önskemål och vi har tillmötesgått hans begäran. Detta innebär att endast fyra akter kommer vara nominerade i kategorin Årets hiphop i Grammis 2022, säger Grammis i ett officiellt uttalande till Dopest.

De kvarstående nominerade inom kategorin är: A36, L1na, Asme och Jaqe.

BÄST JUST NU: Färgstark och aggressiv attack


Följ spellistan Hiphop/R&B för den senaste och bästa musiken:

ANNONCE