Nyhet

Den bortgångne designern Virgil Ablohs sista show – Tyler, The Creator levererar musiken

GAFFA.se – allt om musik

2018 skrev Virgil Abloh in sig i modehistorieböckerna som den första afroamerikanska designern i modehuset Louis Vuitton när han fick rollen som kreativ chef. Men långt innan dess hade Virgil skrivit in flera hyllade positioner på sitt CV, bland annat som kreativ chef för Kanye West-företaget DONDA och grundare av det italienska modeföretaget Off-White.

Virgil, som ibland också agerade DJ, spelade en central roll i att väva ihop streetwear och hiphop med den etablerade designscenen, oavsett om det var för Nike, Levi, Jimmy Choo eller till och med IKEA, som alla samarbetade med Off-White.

Därför kom det också som en chock när den tragiska nyheten kom ut i slutet av november 2021 att Virgil hade gått bort efter en två år lång kamp mot cancer som designern hade valt att hålla dold för allmänheten.


Se Louis Vuittons avskedsvideo för Virgil nedan:


Virgil agerade utifrån den så kallade "boyhood ideology", vilket återspeglas i både avskedsvideon och hans senaste modevisning. Ideologin handlar om att se världen genom ett barns ögon.

Det flödade in med anekdoter och nekrologer om den fantasifulla designern som uppenbarligen hade satt ett stort avtryck på många av de människor han träffat på under sin livstid. Om det är en kommentar som upprepas om Virgil Abloh så är det hans förmåga att motivera andra människor att tro på sina idéer. Några av de personer som uttryckte sorg över Virgils död var bland andra Pharrell Williams, Lenny Kravitz, Drake, John Mayer och inte minst Tyler, The Creator. I samarbete med Arthur Verocai komponerade den sistnämnde musiken till Virgils sista Louis Vuitton-modevisning.

Se showen i videon nedan:



Den drömlika showen är ett sinnligt utforskande av olika konstformer som tillsammans bildar ett helhetsintryck av Virgil Ablohs vision. Från musiken till dansarna till scendesignen till de androgyna och sprudlande kläddesignerna, det var en fröjd för ögat. Centralt på scenen ser man en enorm säng som i kombination med musiken och det blåaktiga ljuset ger en känsla av att man befinner sig i en dröm. Showen avslutas med att Tyler tar scenen på en cykel, varefter hans låt See You Again spelas medan en skara människor samlas. I Virgils anda kombineras verkligheten med drömmar, och det välbekanta förstärks genom surrealistiska medel som överskrider den omgivande miljön och skapar ett vackert avsked och hyllning till den barriärbrytande designern.

Virgil byggde broar som inte byggts tidigare och öppnade dörrar som fortfarande var låsta. Han var, om någon, ett vandrande exempel på hur ens drömmar kan gå i uppfyllelse så länge man tror tillräckligt på dem, och detta är verkligen något som alla kreativa människor behöver komma ihåg då och då.

LÄS OCKSÅ: Bojkottade Sverige för 2 år sedan – i sommar gör han Stockholm

ANNONCE