Nyhet

Sista bilderna tagna på Freddie Mercury i Queen – säljs som NFTs

GAFFA.se – allt om musik

Allt startade med fotografier från rockkonserter för privat bruk som ledde till att fotografen Torleif Svensson fick följa med på turnéer och fotografera det legendariska bandet Queen. Med start den 21 januari möjliggör Zeptagram för allmänheten att köpa några av de sista fotografierna som tagits av bandet tillsammans med Freddie Mercury, då ett nytt samarbete med fotografen lanseras.

– Jag har varit väldigt nyfiken på NFTs och det är ett perfekt sätt för privatpersoner och fans att ta del av bilder som aldrig tidigare publicerats, säger fotografen Torleif Svensson i ett pressmeddelande.

Han har sedan mitten av 80-talet varit konstnärligt verksam som fotograf, men hans start i karriären började med något helt annat. Han var utbildad civilingenjör och arbetade som chef på Lantmäteriets fotolabb.

– Jag skulle på en tjänsteresa i Birmingham, England, men ville bo i London för att kunna gå på rockklubbar och konserter på kvällarna. En kväll skulle Depeche Mode spela, så jag gick till klubben, tog med mig kameran och låtsades som att jag arbetade som pressfotograf. Så gjorde jag varje kväll och hade helt plötsligt fotografier på fem världskända band och artister på kamerarullen. Bland annat på Queen, berättar Torleif Svensson.

Kameran blev stulen från hans bil bara några dagar senare och bilderna återfanns aldrig. Den stölden blev starten av hans jakt efter nya bilder, framför allt på Queen. Två år senare fick han reda på att Queen skulle spela på en festival i Montreux. Han packade väskan, köpte 100 rullar film och åkte dit för att fotografera. Väl där hängde han på hotellet där bandet bodde och lyckades till slut stöta på gitarristen Brian May i lobbyn.


– Jag presenterade mig och vi började prata och upptäckte snabbt att vi hade en del gemensamt. Han var både ödmjuk och trevlig och ville fortsätta prata. Han bjöd mig till deras båt som de hade chartrat och väl där fick jag mingla med världsartister, fortsätter Torleif Svensson.

Han åkte sedan hem till Sverige, där Queen snart skulle ha sin turnépremiär. På konserten fick han hänga upp ett åtta kvadratmeter stort fotografi backstage, vilket gjorde Queens manager nyfiken. Han ville träffa Torleif för att se flera bilder som hade tagits på bandet i Montreux. Det slutade med att han fick följa med på turnén och agera bandets fotograf. Turnén kom att bli Queens sista tillsammans med Freddie Mercury.

– Jag tog en massa fotografier. Några köptes av Queen och användes i skivomslag men resten har bara legat i mitt privata arkiv. När filmen Bohemian Rhapsody kom ut bestämde jag mig för att allmänheten skulle få ta del av dom

Snart kommer allmänheten kunna köpa hela eller en del av fotografierna som NFTs (Non-Fungible Tokens) på Zeptagrams plattform. NFTs är ett sätt att göra digitala varor som konstverk unika. Det bygger på en särskild blockkedjeteknik som används vid försäljning och ägande av verken, som handlas med kryptovaluta. Tekniken tillåter varje del av ett konstverk att fungera som ett samlarobjekt. 


– Vi är otroligt stolta över att kunna presentera vårt samarbete med Torleif Svensson. Att tillsammans kunna erbjuda fans att köpa fotografier av ett sådant ikoniskt rockband känns väldigt roligt och speciellt, säger Christina Löwenström, VD och medgrundare av Zeptagram, i ett pressmeddelande. 

Den 21 januari ställer Torleif Svensson ut sina fotografier i sin pop-up utställning på Clarion Hotel Post i Göteborg och redan nu har flera av fotografierna sålts för mellan 110 000 kr till 220 000 kr. I samband med utställningen säljs ett urval av fotografierna som NFTs på Zeptagrams plattform. En stor del av av NFT-försäljningen kommer att gå till välgörenhetsorganisationen Star For Life, som jobbar med utbildning i utsatta områden i Afrika med syfte att minska spridningen av HIV och AIDS samt att motivera unga till bättre liv och framtidstro. 

LÄS OCKSÅ: 11-åriga Nandi Bushell i trumduell med Queens Roger Taylor

ANNONCE