Nyhet

Ukraina förbjuder musik och litteratur med rysk anknytning

Det ukrainska parlamentet har röstat igenom två lagar för att stoppa rysk kultur, där den ena förbjuder rysk musik och den andra ryska böcker.

Ryska artister förbjuds från att spelas i medier eller kollektivtrafiken. Skälet uppges vara att rysk musik kan ”påverka separatistiska stämningar i befolkningen”. Däremot är artister som fördömt Rysslands invasion undantagna från lagen, skriver SVT Nyheter.

Den andra lagen gör det förbjudet att trycka böcker skrivna av ryska författare, om de inte avsäger sig sina ryska medborgarskap. Förbudet är dock begränsat till författare som blivit ryska medborgare efter Sovjets fall 1991.

Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkachenko välkomnar de nya restriktionerna.


– Lagarna är utformade för att hjälpa ukrainska författare att dela sina verk med en så bred publik som möjligt, säger Tkachenko i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

De nya lagarna är en del i vad Ukraina själva benämner som en ”dekommunisering”, idag oftare benämnt av landet som ”avryssifiering”. De uppges vara nödvändiga tilltag efter att Ryssland under lång tid har försökt utplåna den ukrainska identiteten.

För att de nya lagarna ska träda i kraft krävs att president Volodymyr Zelenskyj skriver under dem, vilket troligtvis kommer ske med tanke på det breda stödet från det ukrainska parlamentet, skriver Reuters.


LÄS OCKSÅ: Ingen Eurovision-tävling i Ukraina nästa år – ukrainska regeringen missnöjd

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:


ANNONCE