Nyhet

Ukrainsk musiker och dirigent mördad – vägrade spela för ryska soldater

Han ska tidigare ha varit öppet kritisk mot det ryska styret.

I fredags blev det känt att den ukrainska musikern och dirigenten Yuriy Kerpatenko mördades av ryska soldater i sitt hem, efter att ha vägrat delta i en konsert i den ryskockuperade staden Cherson, enligt The Guardian.

Kievs kulturministerie delade nyheten i ett inlägg på sin Facebook-sida, där de bland annat skriver att konserten arrangerats av ockupanter för att demonstrera ”framstegen mot fredligt liv i Cherson.”


Kerpatenko var chefsdirigent i Gileya kammarorkester, som skulle framträtt under konserten den första oktober, men enligt kulturministeriets inlägg ska Kerpatenko genomgående vägrat att samarbeta med ockupanterna. Enligt The Guardian tappade familjemedlemmar kontakt med dirigenten i september.

Sedan 2000 var Kerpatenko också ledare för Cherson Regional Philharmonic och sedan 2004 chefsdirigent i ”Chersons Mykola Kulish Music and Drama Theatre.” Innan sin död publicerade han flera kritiska inlägg mot det ryska styret på Facebook.

Enligt ministeriet har stadens regionala åklagarmyndighet nu inlett en utredning om brott mot krigslagar samt mord.


Den finsk-ukrainska dirigenten Dalia Stasevska säger till The Guardian att Rysslands ”lyd eller dö”-policy mot artister inte är något nytt och sträcker sig hundratals år bakåt i tiden.

– Jag har upplevt för mycket tystad från ryska kolleger. Är det tid för ryska musiker, särskilt de som bor och arbetar utomlands, att äntligen göra sig hörda och ta ställning mot den ryska regimens handlingar i Ukraina?, säger hon till tidningen.

Fler artister, däribland Pet Shop Boys, uttrycker sin sorg över händelsen i ett inlägg på Facebook där de bland annat skriver:


”Vi sänder våra djupaste kondoleanser till hans familj och vänner och hyllar hans mod och integritet samtidigt som vi fördömer de ryska styrkornas fascistiska brutaliet.”

Se klipp från en tidigare konsert med Gileya kammarorkester och Yuriy Kerpatenko här:


LÄS OCKSÅ: JAMAICA FÖRBJUDER MUSIK OCH PROGRAM SOM GLORIFIERAR VÅLD

ANNONCE