Nyhet

Ryska popikonen protesterar mot Putin och kriget i Ukraina

"Det finns kändisar och så finns Alla Pugatjova, som är en sorts rysk kunglighet. Då är det så klart väldigt känsligt vad hon gör."

Den ryska sångerskan, skådespelaren, fotomodellen och Unicef-ambassadören Alla Pugatjova slog igenom i Sovjetunionen under mitten av 60-talet och kom under 70-talet att bli en fullfjädrad popdiva. I Sverige fick hon genomslag i nöjesprogrammen Galaxen och Jacobs Stege under 80-talet och har också representerat sitt land i Eurovision Song Contest, enligt Aftonbladet.

Trots sin närmast ikoniska status i Ryssland har sångerskan på senare år mer eller mindre subtilt visat sitt missnöje mot president Vladimir Putin på olika sätt, enligt DN.

– Hon är en nationalikon. Det finns kändisar och så finns Alla Pugatjova, som är en sorts rysk kunglighet. Då är det så klart väldigt känsligt vad hon gör, säger Stefan Ingvarsson, analytiker på centrum för Östeuropastudier, till DN.

Efter Rysslands annektering av Krimhalvön i Ukraina 2015, framträdde Pugatjova i stats-tv på bästa sändningstid med en version av låten Svjataja Lozj (översättning Helig Lögn). I en av låtens textrader valde hon att spänna ögonen i kamerorna och sjunga:

”Jag tror inte på dig … Jag har länge känt till sanningen.”

Många var övertygade om att sången var tillägnad Vladimir Putin och uppträdandet fick uppmärksamhet i sociala medier och tidningar. Pugatjova har vid senare tillfällen subtilt kritiserat det ryska styret på liknande vis, men igår valde popstjärnan att helt öppet visa sitt missnöje.

I ett inlägg på Instagram kräver hon att bli klassad som ”utländsk agent” och uppföras på listan över obekväma kritiker. Hon skriver också att hon vill se ett slut på ”dödandet av våra pojkar (soldater) och de vilseledande förklaringar som gör vårt land till paria och som tynger våra medborgares liv”, enligt Aftonbladet.

Inlägget kommer efter att Pugatjovas man, programledaren och komikern Maksim Galkin, i fredags sattes upp på listan över så kallade ”utländska agenter” av Rysslands justitiedepartement. De som placeras på listan granskas och kan drabbas av repressalier. Enligt lagar som införts efter Rysslands invasion kan kommentarer om kriget, som bara får kallas för ”militär specialoperation”, leda till 15 års fängelse. Galkin har tidigare fördömt Rysslands invasion av Ukraina, vilket ledde till att han fick sparken sina tv-uppdrag och hotades av åtal, enligt DN.

Nu anklagas han för otillåtna politiska handlingar och för att ta emot pengar från Ukraina. Uppgiften kommer från den ryska statsgranskade nyhetsbyrån Interfax, skriver Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: STORS INSTAGRAMKUPP – PÅMINN KRISTERSSON OM HÉDI FRIED

 

ANNONCE