Nyhet

Musiker och forskare går ihop – prova på livet som torsk i parningstider

Att få prova på livet som torsk i parningstider – det är nu möjligt tack vare ett möte mellan musiker, marinbiologer och en neuroforskare. Inför alla hjärtans dag, under helgen 11-12 februari, kommer Tekniska museets besökare att kunna röra sig runt i en omslutande ljudinstallation av torskens parningsläten.

Med nya Demo Stage vill Tekniska museet skapa en plats där publiken får en tjuvkik in i framtiden i mötet med forskare och utvecklare, som i sin tur kan samla viktiga insikter från användare. 

Först ut på demoscenen är ett forskningsprojektet kring torskars musik, där besökare kan röra sig i en ljudmiljö som ger känslan av att simma i ett torskstim under parningstid utanför Norges kust.

När torsken samlas för att para sig om våren, så väljer de noggrant ut vilken partner som de parar sig med. Fiskarna har en avancerad parningsritual som involverar både ljud och rörelse. Ljuden skapas när hanarna slår sina "trummuskler" mot sin simblåsa för att producera rytmer, vanligtvis medan de dansar runt honan. Vetenskapen har kunnat visa att hanar med större trummuskler får fler avkommor, vilket tyder på att detta trumspel är viktigt för att attrahera partners.


Under två dagar, den 10 och 11 februari, kommer musiker och marinbiologer att göra Tekniska museet till sin studio och arbetar med torskarnas ljud och skapar en ljudbild efter hur fiskarna rör sig i samband med sina parningslekar genom att förflytta ljudet i rummet.

ANNONCE