Nyhet

Stefan Sundström utsedd till hederskrumelur

"Han lever som han lär, är trogen sina ideal och lika uthållig som artist som han är en skön lirare och trygg medmänniska i en orolig värld."

Sångaren, låtskrivaren, skådespelaren och krönikören Stefan Sundström har mottagit utmärkelsen "hederskrumelur" av Krumelursällskapet, enligt ett pressmeddelande.

Sällskapet beskriver sig själva som ”det nödvändigaste av alla onödiga sällskap med syfte att göra gott, sprida glädje och underhålla i stort som smått.”

Sundström är den åttonde personen som utses till hederskrumelur, med motiveringen:


”Aldrig modern, men heller aldrig omodern. Stefan Sundström har stått stadigt med båda gummistövlarna i myllan i årtionden. Skrivit låtar, gett ut skivor, sjungit och spelat landet runt och propagerat för ett hållbarare leverne. En komposterandets Mick Jagger. Han lever som han lär, är trogen sina ideal och lika uthållig som artist som han är en skön lirare och trygg medmänniska i en orolig värld. Vi gillar genuina människor. Vi gillar dem som inte ställer sig in eller navigerar efter trender. Vi gillar Stefan Sundström. En sann krumelur.”

I ett inlägg på Instagram delat av Sundström själv syns Krumelursällskapets Anders Högström läsa upp motiveringen och dela ut utmärkelsen.

– Jag blir lite rörd faktiskt, tack som fan, säger Sundström i klippet.


I samma inlägg har Sundström också delat en längre reflektion över priset, där han skriver:

”Det är en ära att få vara en Hederskrumelur i Ådalen. Ådalen är för mej skog och älv, släktingar och vänner i längs niporna, hela vägen upp till Näsåker och Skogsnäs. Och Lodjur. Ådalen är grönt och vitt, sommar och vinter, och Hammarby. I känslan. Ådalen är också rött. För fast att skolor, BB-avdelningar och kollektivtrafik har monterats ner och omvandlats till pooldäck i Täby, fast dom tagit vattenkraften, virket och dom färdigutbildade ungdomarna finns det fortfarande så mycket liv här. Framtiden finns här och inte i dom råvarufattiga storstadsöknarna. Bollstabruk har bruttoregionalprodukt per invånare i nivå med Stockholm, ändå har vissa politiker mage att kalla allt norr om Dalälven för en tärande del av Sverige. Jag är hedrad att bli kallad krumelur. Ska fortsätta krumelura så länge det går. Varmt Tack. Stefan Sundström”

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Stefan Fucking Sundström (@steffeflum)


Enligt Krumelursällskapets hemsida är de en ”ideell förening, fri från bindningar till partier och intressegrupper som både vill hedra människor som förtjänar det och skapa happenings och aktiviteter som vi tycker saknas.”

I deras exempel på vad som utmärker en krumelur ingår bland annat ”att våga sticka ut när andra kryper in och att verka mot osunt förnuft.”


Jan Stenmark, Ronny Eriksson, David Ritschard, Kjell Höglund och Mats Jonsson är några exempel på fler personer som mottagit sällskapets utmärkelse.

Sällskapet har också en kvinnlig motsvarighet till titeln hederskrumelur, kallad Prima Donna, som bland annat delats ut till Erika Grahm, Nazek Said och Katarina Östholm.

LÄS OCKSÅ: NY KULTURSCEN ÖPPNAR I STOCKHOLM - BLIR STADENS STÖRSTA


ANNONCE