Nyhet

Förbud för arbete på balkonger – efter dödsolyckan på Kungliga Operan

Arbetsmiljöverket har tillfälligt stoppat arbete som utförs från balkonger som är ovanför scenen på Kungliga Operan. Samtidigt har premiären av Melancholia, som var planerad för helgen, blivit uppskjuten till ett senare tillfälle.

För nästan två veckor sedan omkom en scenarbetare på Kungliga Operan i Stockholm efter att ha fallit från en balkong i teaterlokalen. Arbetsmiljöverket och polisen genomför nu en utredning för att fastställa orsaken bakom olyckan, och Operan själva genomför också en intern utredning.

Arbetsmiljöverket har nu fattat beslutet att tillfälligt stoppa allt arbete som utförs från balkongerna ovanför scenen på Operan, enligt Sveriges Radio. Man har konstaterat att medarbetare i sin dagliga verksamhet regelbundet har sträckt sig över räckena. Detta var något som Operans VD, Fredrik Lindgren, säger att han inte var medveten om.

"De har lyft fram att räckena behöver höjas ytterligare 20 centimeter. Det arbetet har vi satt i gång så att det här aldrig händer igen", säger han till Sveriges Radio.


Efter olyckan har flera föreställningar på Operan blivit inställda, och nu meddelar man att premiären av Melancholia på stora scenen som var planerad att äga rum på lördagen kommer att skjutas upp till ett senare tillfälle.

"Det är klart att det inte är lätt att skjuta på en produktion, men samtidigt är det en enormt svår situation. Det här är en krissituation som har drabbat hela organisationen och vissa medarbetare väldigt, väldigt hårt", säger Fredrik Lindgren.

LÄS OCKSÅ: Scentekniker död på Kungliga Operan – föll från balkong


ANNONCE