Nyhet

Jazzmusikern Carla Bley är död

Jazzmusikern Carla Bley har gått bort, 87 år gammal, rapporterar New York Times.

Carla Bley, en framstående jazzpianist och kompositör, tog steget till New York som tonåring under 1950-talet. Hon slog igenom på 1960-talet när jazzmusiken i staden genomgick en förändring. Denna period bröt med tidigare konventioner och influerades av rockmusiken och andra psykedeliska toner.

Bley var en föregångare när det gällde att driva jazzen mot avantgardistiska riktningar genom sin musik. Under sin karriär samarbetade hon med ett brett spektrum av musiker i olika konstellationer. Två ständigt återkommande medmusikanter var basisten Charlie Haden och Steve Swallow, som hon senare även gifte sig med.

Som kompositör och arrangör hade Bley inga rädslor när det kom till att blanda olika musikaliska genrer. Hennes jazzrock-album Escalator Over The Hill från 1973 blev utsett till årets album av den brittiska rocktidningen Melody Maker. Senare i sin karriär samarbetade hon med gitarristen Mick Taylor från Rolling Stones och Nick Mason från Pink Floyd.


Bley föddes i Oakland, och hennes pappa, som var kyrkomusiker, fungerade som en tidig musikalisk influens i hennes liv. Med sina svenska rötter besökte hon flera gånger Sverige och uppträdde på evenemang som Stockholm Jazz Festival.

LÄS OCKSÅ: Israelisk jazzmusiker tvingas ställa in Sverigekonsert – kan inte lämna hemlandet

ANNONCE