Nyhet

Ny rapport: Skattelättnader ska stärka livemusikscener

Kulturrådet föreslår skattelättnader och ökat statligt stöd för att stärka livemusikscener i Sverige, enligt en ny rapport. Målet är att locka fler privata sponsorer och skapa fler scener, framför allt i mindre städer.

Kulturrådet föreslår ökade statliga insatser och skattelättnader för att stärka livemusikens plats i Sverige. I en ny rapport framgår att fler scener och bättre förutsättningar krävs för att utveckla livemusiken i landet, rapporterar SVT Kultur.

Rapporten, som tagits fram på uppdrag av kulturminister Parisa Liljestrand (M), kartlägger dagens situation för musikscenerna och pekar bland annat ut Borås som en stad där antalet scener har minskat.

Viktor Åberg (S), ordförande i kulturnämnden i Borås, betonar behovet av en mellanstor scen med fokus på både alternativ och populärmusik.


– Vi ser ett stort behov av en mellanstor scen som också är inriktad på mer alternativ musik, populärmusik och även sådant som inte alltid är så gångbart kommersiellt, säger Åberg till SVT.

Rapporten föreslår bland annat att staten ska fördela stödmedel över landet och att skattelättnader ska användas som ett verktyg för att locka fler privata sponsorer.

LÄS OCKSÅ: Martin om Coldplays framtid: ”Blir inte fler än två album till”


ANNONCE