Ljuddesignern som hittade drömskolan

På skånska Söderslätt, någonstans mellan Malmö och Trelleborg, ligger sedan 110 år den anrika folkhögskolan Östra Grevie.

Denna skola har humanism som en av de tyngsta byggklossarna då man sedan länge förstått vikten av att en klapp på axeln ger mer än den kostar. Bortsett från att brinna för utsuddning av kontraster mellan människor under högervridna tider erbjuder skolan givetvis också på förbaskat bra utbildning. 

Många av folkhögskolornas musiklinjer tillhandahåller en mer allmän grundplåt för de som vill jobba inom musikbranschen. På Östra Grevies Virtuell Kompositör Och Ljuddesigner ges man istället en mer nischad förberedelse för den som vill jobba inom bland annat spel, film eller tv. 

29-åriga malmöiten Simon Ulvsand är en av kursdeltagarna som just nu genomgår sin praktikperiod hos ljuddesignern och namnen Simon Haglund. Den förstnämnda Simon berättar för GAFFA att de båda jobbar på en hög med spännande projekt och det tycks uppenbart att praktikdelen av utbildningen är en mycket meningsfull period.

– Det känns superkul att få arbeta med ljuddesign specifikt då jag senaste åren fått upp ögonen för just det snarare än att hålla på med musik. 

Spelbranschen är förmodligen den kulturbransch som växer starkast då det dagligen prånglas ut nya digitala upplevelser som en allt större målgrupp tar del av. Därför är det också en lukrativ bransch även för den som vill jobba med ljud eller musik.   

– Jag vill gärna arbeta med ljud till spel i framtiden och möjligheten vi får från Östra Grevie har verkligen erbjudit en väg mot det. Praktik och flera längre projekt tillsammans med andra skolor inom spelutveckling (TGA, The Game Assembly) som har bjudit på många otroliga erfarenheter som jag helt ärligt inte visste om innan jag började utbildningen. 

Till skillnad mot mer resultatinriktad utbildning kan man på Östra Grevie i lugn och ro lägga så mycket tid man vill på de ofta långa projekten man arbetar med. Du har också gott om tid att öva på ditt musikskapande eller skruva fram ljud utan stressande tankar på tentor hängande i hasorna. I och med att kursdeltagarna också – med liknande mål och intressen – samlas en bit bort från den ofta hetsiga stadsmiljön kan skolan delvis jämföras lite med känslan av att ge sig iväg på ett låtskrivarcamp; en plats där du kan inspireras av andra lika mycket som du inspirerar andra.

– Östra Grevie är en otroligt fin skola och jag har verkligen uppskattat att få komma ut till en plats utanför staden där man kan ha fullt fokus på att skapa ljud för min del men vad man nu än pluggar. Det skapar en gemenskap att man åker ut till en plats tillsammans och jag har tyckt att det varit väldigt kul att lära känna så många kul personer som går på skolan. 

Extra shout out till pingisgänget och Pubbel (AW som anordnas av studenter på skolan) som varit superkul att vara med på! 

Möten leder ofta till möjligheter och enligt Simon får man på Östra Grevie träffa människor som man sannolikt inte hade träffat i något annat sammanhang. När man trodde hyllningstalet började nå vägs ände avslutar ändå Simon intervjun med ett sista omdöme.

– Om du som jag är intresserad av musik eller ljuddesign som yrke eller bara vill få tid att bli bättre så är Östra Grevie ett val jag tror få skulle ångra. Min upplevelse av utbildningen och folkhögskolan är just att få vara i en miljö där målet är att bli bättre och få erfarenheter. Det handlar inte om poäng eller resultat utan man får en tid där man själv sätter ribban för vad man vill uppnå och får stöd längs med vägen. Jag rekommenderar verkligen alla att gå på Folkis och är man intresserad av musik och ljuddesign, då är VKLD på Östra Grevie verkligen ett bra val för dig!

 

ANNONCE