x

Undercover: Bob Hund – Jag rear ut min själ ...

Undercover: Bob Hund – Jag rear ut min själ ...

Givetvis producerades allt bakvänt när Martin Kann tog sig an omslaget till Jag rear ut min själ! Allt skall bort!!! Thomas Öberg, sångare i bob hund, hade vid ett tillfälle slängt sig med frasen "Jag rear ut min själ ...", något som Martin snappade upp för att använda i affisch-syfte.

– Jag kom på idén att man skulle göra någon blandning av valaffisch och extraprisaffisch. Så vi tog hjälp av en kille som kunde skriva på det sättet som man skriver i Ica-affären. Han skrev två splaschar, vi kammade bandet som fick gå till fotografen och helt plötsligt hade vi affischer! Sen kom omslaget bakvägen, säger Martin Kann.

Martin, affischerna och en fotograf begav sig ut på en resa – från Kiruna i norr till Skanör i söder. Ambitionen var att fånga "Känslan av att man lägger ut sig för hela landet", en sammanfattning av budskapet.

– Efter diskussioner kändes det mest relevant att i alla fall få lite spridning på det, så mycket som vi hade budget till. Så vi tänkte "vi drar upp så långt vi kan", vilket blev Kiruna.

Och så hade ett gäng afffischer blivit till ett skivomslag, istället för tvärtom. Det konventionella har aldrig varit Martins kopp te.

Det är en liten bit av Kiruna vi ser på omslaget, medan platser från Malmö, Stockholm och Skanör har fördelats ut på insidan, baksidan och i texthäftet. På baksidan ser man för övrigt en del av det kungliga slottet bakom en flinande John Essing. Här finns inte heller några låttitlar utskrivna. något som Martin även uteslöt på det tidigare släppet: Omslag: Martin Kann.

– På den var det väldigt viktigt att hålla det minimalt. Ingen mer information mer än mig själv. Det är väl egentligen ingen uttalad filosofi från min sida att aldrig skriva ut låttitlarna, men det kändes väl passande att inte ha med dem. Jag rear ut min själ ... ville jag också hålla fri från info som stör och så samlade jag ihop alla "måsten" i en booklet istället.

Det har också blivit ett sätt för Martin att ta sig an en uppgift – att försöka renodla idén utan att lägga in för mycket information.

Med Jag rear ut min själ ... nådde bob hund en bredare publik och Martin Kann belönades med det prestigefyllda reklampriset Guldägget. Att gå bakvägen kan ibland vara genvägen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA