x

Malmöklubben om corona-spelningarna: “Vi skulle ha ignorerat vissa människor”

Malmöklubben om corona-spelningarna: “Vi skulle ha ignorerat vissa människor”

I våras kom arrangörerna bakom Plan B i Malmö att hamna i hetluften och deras initiativ blev en världsnyhet. Här skapades coronaanpassade konserter samtidigt som resten av branschen var i lockdown. Plan B:s Carlo Emme berättar om några månader som kan liknas vid en dimridå.

– Tråkigt nog kommer jag inte ihåg nån särskild upplevelse. För mycket stress och ångest, jag sprang alltid omkring utan någon som helst tid för vila. Även när jag tog en paus från allt så vandrade tankarna iväg kring att få ett grepp om hur man ska få saker att funkar under den här corona-skiten. Vissa kvällar hade jag inte ens koll på vilka band som skulle spela. Jag skämdes ibland, om jag ska vara ärlig. Jag minns dock ett tillfälle när jag fick gåshud av ett stonerband. Minns att jag tänkte “Är det här verkligen den enda gruppen som gör en liveshow inför publik på den här planeten idag? Vad fan händer?!”. Vi har haft över hundra band som spelat hos oss den här sommaren och jag kan inte få ner det till en särskild upplevelse. Jag tar hela den här sommaren med mig. Det var en definierande sommar för mig och hela klubben.

Känner du så här i efterhand att det är nåt som ni skulle kunna göra bättre eller på ett annorlunda sätt?

– Ja, givetvis. Särskilt en sak: vi skulle ha ignorerat vissa människor. Plan B skapades med vårt eget svett och blod, så jag tar kritik väldigt allvarligt och om det inte finns en konstruktiv diskussion så tar jag det väldigt personligt. Jag måste sluta med det, det är inte värt det. Vi fick en massa skit när vi presenterade den första “corona-showen” i mars. Jag minns att vi förlorade 100 följare på Instagram på en dag, för att en vecka senare ha fått 200 nya. Galna tider! Vi var redan ledsna och deppiga över hela situationen. Vi visste inte om vi var tvungna att bryta upp med allt för att hitta något helt annat att jobba med. Vi gjorde vad vi kunde och vissa personer skickade riktigt elaka meddelanden via våra sociala medier. Vi har alltid varit nära kopplade till vår publik men jag antar att det är dags att ta ett steg bakåt. Plan B är så mycket större nu än tidigare och vi har en mycket större målgrupp att förhålla oss till. Det är omöjligt att hålla alla vid gott humör. Det har aldrig varit vårt mål heller för den delen, så varför bry sig. De som inte fattar, kommer aldrig fatta.

Har det här initiativet med riktiga konserter räddat Plan B eller finns det fler faktorer?

– Det gick några dagar då vi inte hade konserter och ingen kom. Det var ingen skön känsla, ska sägas. Man insåg att hela vår idé hänger på livemusik och att just arrangera livemusik de närmaste månaderna, kanske åren, kommer att vara en kamp. Ingen bra känsla. Det får dig att ifrågasätta en rad saker. Är det här allt? Kommer vi nånsin kunna se en galen mosh pit igen? som när TekstiTV-666 spelade och människor klättrade på varandra i en svettig och galen röra. 

Vi började med att visa fotbollsmatcher, både allsvenskan med Malmö FF och Damallsvenska med FC Rosengård. Vi hade även quiz i stort sett varje dag. Och som om inte det vore nog har vi nu även börjat med loppmarknad varje söndag: Poppis Loppis. Vi planerar att fortsätta med allt det här och har även fler aktiviteter på gång. Som en utomhusrestaurang på vintern! Låt oss säga att corona fick oss att återuppliva oss själva och vi tackar aldrig nej till en chans att vara kreativa.

Är du förvånad över att det inte är fler arrangörer som har jobbat på samma sätt?

– Ärligt talat, ja. När jag startade det här var jag medveten om att jag var den enda som gjorde det och det kunde gå hur som helst. Vilket det gjorde. Våra sociala medier stormades av hatare, men kärleken vi fick vann över all negativ energi. Med det sagt så trodde jag att fler skulle följa vårt initiativ bara några veckor efter vår första konsert. Det bevisar väl bara att Plan B styrs med samma passion som under dess första år. Jag kan inte förvänta mig att andra ska göra vår grej. I slutändan gör det oss unika. Vårt driv kombinerat med vår publik är en farligt “dangerously beautiful match”. 

Vissa klubbar har ju anordnat konsertkvällar, men då också höjt entrékostnaden avsevärt. Hur har ni hållit nere kostnaderna? Mindre gage?

– Vi har alltid drivts av passion, inte pengar. Att vi lyckades jobba med det här tre år i källaren på andra sidan gatan, det hade inte gått om vi inte haft musikälskare som ger sin tid åt saken. Då jobbade vi bara med mindre akter och hade en riktigt nischad publik. Vi är vana vid att hitta nya fungerande lösningar. I sommar kunde vi hålla öppet tack vare föreningen FAM (Friendship & Music). De är en fantastisk samling volontärer som får mig att minnas tillbaka till Plan B, 2015. De här personerna brinner för musik och en god fest och samtidigt är de väldigt ansvarsfulla och bryr sig mer om andra än sig själva. Jag älskar dem. Det som får mig upp ur sängen är hoppet om att inspirera via Plan B. FAM hade kunnat styra upp en egen källarverksamhet och jag är säker på att de hade gjort ett bättre jobb än vad jag gjorde vid den tiden.

Har du fått indikationer på att ni snart kan bjuda in fler till era konserter eller hur ser framtiden ut?

– Framtiden ser osäker ut till den grad att det till och med känns läskigt. Vi får inte fler indikationer mer än det som publiceras i tidningen. Det verkar som att vi kommer att kunna öppna upp för fler i oktober, men jag ser det inte helt som 100 procent bra nyheter. När de satte restriktioner på oss i mars var allt väldigt oklart. Det var inte förrän i juli som vi fick till oss fler detaljer och redan i augusti stod det klart att upplägget var orättvist och ogenomtänkt. Det ser inte alls ut som att vi kan ha stora klubbkvällar framöver. Vi har ingen aning om när de låter oss öppna på riktigt. Det enda vi kan vara säkra på är att det inte kommer vara några internationella akter hos oss under en lång lång tid. Definitivt inte från andra sidan Atlanten. Den här pandemin har motarbetats på så många olika sätt, från land till land, så det kommer att ta tid innan vi alla är på samma nivå igen, om vi någonsin kommer att vara det.

SIDESTORY: Plan B:s eldsjälar i bokform

Den som känner till Plan B sen tidigare har förmodligen också koll på att klubben står med egen “hovfotograf”. Han heter Gianluca La Bruna, har varit med från start och planerar för närvarande en stor fotobok där hans kamera fokuserar på livescenen men också på folket bakom Plan B.

– Boken kommer handla om Plan B:s “svarta” period, säger han till GAFFA och fortsätter:

– Den kommer inte bara handla om spelningarna, den visar mer upp personerna och volontärerna som har gjort Plan B till vad det är. Känslan av gemenskap, DIY och så vidare.

I oktober drar Gianluca La Bruna igång en Kickstarter-kampanj till den kommande fotoboken.

LISTA: 12 mycket märkliga musikvideor


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA