x

Looptroop Rockers tillbaka i defaultläge

Looptroop Rockers tillbaka i defaultläge

– JAG VAR BORTA i ungefär tre år och det var skönt, säger CosM.I.C. Jag var bara trött på hela grejen. Men jag började sakna allting och framförallt att göra musik. Jag gigade rätt mycket med Promoe med hans sologrejer och han var ofta på mig om att jag skulle börja igen. Så jag har alltid känt att det är lugnt att komma tillbaka.


– Det känns jävligt bra att CosM.I.C är tillbaka, säger Promoe. Jag hade med honom som DJ på mina egna spelningar ibland och han började säga att det kändes kul. Då var jag på honom lite om att börja igen. Det var ju trist när han var borta eftersom han är en bra kompis som man gärna vill turnera med. Han och jag har ju känt varandra jävligt länge, vi brukade måla graffiti tillsammans när vi var yngre, vi har bott ihop och är väldigt tajta. Det känns kul rent socialt att han är tillbaka.


Nytändning med CosM.I.C's återinträde

CosM.I.C's återförening med bandet har av allt att döma inneburit en nytändning för gruppen vars arbetsmetoder inte riktigtär sig lik. Supreme och CosM.I.C är numera föräldrar vilket har tvingat bandet att jobba på andra sätt än vad de är vana vid.

– Ja, nu har vi ju fått barn och kunde bara vara i studion kortare perioder, ibland bara två dagar åt gången, säger Supreme. Tidigare kunde vi lägga ner tid på att hänga men när man väl är hemifrån nuförtiden vill man vara effektiv.

– Vi hade en dröm om att spela in hela plattan i en enda period men märkte att det inte går att vara borta så mycket, så det fick bli en massa korta perioder istället, säger Embee. Många av låtarna har vi gjort tillsammans i stunden, något vi inte brukat göra. De har suttit i soffan och skrivit medan jag samtidigt har suttit och satt ihop låtarna. Mot slutet fixade vi till och med ett nätverk med dropbox mellan våra datorer som vi alla var uppkopplade mot. Så, de satt och spelade in a-capellor och jag kunde börja bygga låten på en gång. Vi hade så jävla mycket idéer! Alla visste vad de skulle göra och hela processen gick fort.

Looptroop Rockers har existerat i snart 20 år. Ett stort tal i musikgrupp-år mätt. De flesta andra grupper som har bildats under 90-talet har splittrats under den tiden. De är själva rätt tagna av det antal år de har på nacken som band.

– Det känns konstigt att man refererar hela sitt liv kring Looptroop, säger Supreme. Något som var ens hobby tog över hela ens liv och det känns jävligt konstigt. Jag har varit runt i hela världen, och spelat i cirka 30 länder, och det är bara på grund av Looptroop.

– När jag har suttit och skrivit våra biografitexter har jag tänkt att det är underbart att vi har kunnat hålla ihop så länge, säger Promoe. Det känns skithärligt. Den nya plattan handlar ju egentligen om hur glada vi är över att ha kunnat hålla på med musik under så lång tid. Jag tror faktiskt att vi var nära att splittras när vi gjorde albumet The Struggle Continues året 2002, det känns bra att vi kom ur den svackan.

Promoe funderar en stund i tystnad och säger sen:

– Vi är en familj, vi har känt varandra sedan vi var unga. Vänskapen ligger djupt och vi mår bra av att göra musik ihop, vi har sjukt kul under tiden också. Det är inte alls samma glädje för mig att
göra soloplattor som att göra musik med Looptroop. Medan relationen medlemmarna emellan fortsatt präglas av kärlek och stått intakt, har emellertid relationen till musik utvecklats i hög grad genom åren.

– Jag var sjukt inåtblickande förut och tog inte alls till mig musik som låg utanför de genrer som jag ansåg att jag gillade. Jag har verkligen lärt mig omfamna och uppskatta all musik som låter bra, säger producenten Embee.

– Det är coolt att vi har applicerat ett poptänk. Innan var man rädd men nu är man mer öppen och ser det med andra ögon, säger Supreme. Nu kan Embee säga "ni får korta ner de där verserna" och vi gör det, något vi aldrig hade kunnat göra tidigare. Nu gör vi den musik vi känner för att göra, för skulle vi göra musik som alla våra lyssnare gillar, då skulle det ju bara bli slätt.

Har alltid gjort det själva
Relationen till musiken har visserligen förändrats till en mer öppen och avslappnad sådan. Men den kalla relationen till musikbranschen är intakt.

– Vi har aldrig varit med i någon jävla bransch, säger Supreme. Vi har alltid gjort det själva och varit vår egen lilla industri. Vi har suttit och kopierat upp band och hela den grejen. 2002 hyrde vi en husbil som vi körde i runtom hela Europa. Vi kallade det "The hell tour", vi gjorde en stad om dagen och gick in i skivbutikerna i varje stad och sa "Hej, det här är vår tolva, vill ni köpa den?" Samma sak gjorde vi 1998, men då vi lånade vi en likbil som vi lastade våra skivor i.

Supreme fortsätter:

– Vi gjorde det själva för det kändes farligt att binda upp sig på folk på skivbolag Det handlar ju bara om människor. Du kan hamna på ett bolag där det finns två människor som brinner för dig och då kan det gå skitbra för dig, medan det för en annan artist på samma bolag inte händer ett skit. Man är rädd att bli ett nummer i en lista. Nu är vi kanske lite bättre men i början hade vi inte ens ett bokningsbolag. Vi gjorde heller inga intervjuer för vi var rädda för att folk skulle beskriva oss fel.

– När vi gjorde intervjuer blev det alltid fel tyckte vi, säger CosM.I.C. Vi var rädda, för det handlade inte bara om oss när de beskrev oss, utan om hela hiphopen. Och den som skrev var ju oftast inte så inne på hiphop på den tiden.


Från knytnäve till hoppfullhet
För många är Looptroop Rockers kända för sitt politiska budskap och samhällskritiska låttexter. På nya albumet Professional Dreamers är medvetenheten om världen och omgivningen kvar, men knytnäven har bytts ut mot hoppfullhet. Nu läggs molotovcocktailen åt sidan en stund och man tillåts drömma sig bort och föreställa sig hur världen skulle kunna se ut.

– Det är en medveten tanke att det ska vara lite drömskt, säger Promoe. Vi bestämde albumtiteln tidigt och sa just att musiken ska vara sån. Det känns som att vi har mognat ganska snabbt kanske. Samtidigt tycker jag att själva drömmandet, eller att våga drömma, på något sätt hör till ungdomen. När man blir äldre kör man kanske fast och tänker att "ja, så här blev livet" istället för att fortsätta drömma och tänka att "det här kan vi förändra".

– När man skriver något säger man det väl egentligen till sig själv, fyller Supreme i. Det kan vara så att vi är i en plats i livet då det handlar om att ge sig själv hopp. När man är ung ska man vara arg, det hör ju ungdom till. Men ibland känner jag att man inte har energi att vara så hela livet. Ja, det handlar nog om att man är i en
annan plats i livet. Men den här plattan känns ju ganska traditionell ändå?

– Ja, säger Embee. Det är ju inga utflykter i helt okända vatten, men det är medvetet.

– Det var ju du som sa att nu ska vi göra en jävla hiphopplatta. Du ville ju inte ens ha harmonier utan raprefränger istället, säger CosM.I.C.

– Jag har verkligen haft den känslan, svarar Embee. Det kan vara så att vi har gjort så många sidospår på senare tid att vi nu och är tillbaka i vårt defaultläge.

 

THE SHOW MUST GO ON
20 år senare är Looptroop Rockers tillbaka vid ny startlinje igen. De bär ny skaparglädje, är mer effektiva än någonsin och har kärleken sinsemellan intakt. Hur länge kan Looptroop Rockers fortsätta?

– Looptroop kan nog hålla på länge till, säger Promoe. Folk har börjat få barn och det funkar ju tydligen ändå. Visserligen kommer det nog att sättas på prov nu när vi ska ut på turné. Jag tänker ju ofta på vad fan jag ska jag göra när det här tar slut men har inga idéer. Jag känner såklart att jag har fått offra mycket av det sociala för musiken och det kan kännas tungt ibland. Men går det att kombinera vill jag hålla på tills jag blir pensionär. Det här är det roligaste jag kan tänka mig att göra.

– Nej, vi kan ju inte hålla samma tempo rent turnémässigt, säger Supreme. Nu måste turnéerna vara lite mer uppstyrda för att man ska orka. Det är inte kul att slita ut sig nuförtiden. Vi har barn och flickvänner nu, andra saker i livet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA