Nyhet

NY STUDIE: Varför vissa låtar fastnar i huvudet

En studie från University of New South Wales i Australien ger oss en djupare förståelse av så kallade "öronmaskar".

En musikintresserad forskare från University of New South Wales konst- och medieskola har genomfört en studie om öronmaskar, även kända som ofrivilliga musikaliska bilder. Resultaten visar att vissa låtar fastnar i våra hjärnor när vi är avslappnade, och att de blir öronmaskar inte för att de är särskilt "catchy", utan snarare för att de är repetitiva och vi är bekanta med dem. 

Professor Emery Schubert, författaren till studien publicerad i tidskriften Music & Science, menar att de mest rapporterade öronmaskarna är låtars refränger. Tidigare forskning har fokuserat på låtarnas "hook", det vill säga den korta melodislingan eller passagen som fångar lyssnarens uppmärksamhet. Schubert förklarar att repetition är en viktig del av musikens struktur för att skapa en öronmask.

– De flesta studier om öronmaskar hittills analyserar vad som finns i "the hook" - den korta riffen eller passagen som fångar lyssnarens öra. Detta antyder att öronmaskar kanske inte har något att göra med musikens egenskaper överhuvudtaget. Det spelar i stort sett ingen roll vilken musik det är, så länge som upprepning är en del av musikstrukturen, skriver Emery Schubert enligt The Guardian


För att en öronmask ska uppstå krävs dock vissa förutsättningar, såsom att musiken är nyligen lyssnad på och bekant. Enligt studien måste vi även befinna oss i ett så kallat låguppmärksamhetsläge för att en öronmask ska aktiveras. Schubert beskriver detta som en avslappnad sinnesstämning, och förklarar att öronmaskar inte uppstår när vi är djupt engagerade i vår omgivning eller koncentrerar oss på en uppgift.

Schubert föreslår att man kan bli av med en öronmask genom att antingen avsluta musiken, medvetet tänka på ett annat musikstycke eller genom att ta bort sig själv från faktorer som utlöser öronmasken. I artikeln nämns en tidigare studie som visar att Lady Gagas Bad Romance är en av de mest ihärdiga öronmaskarna. Även Gotyes Somebody That I Used to Know, Queens Bohemian Rhapsody och, ironiskt nog, Kylie Minogues Can't Get You Out of My Head listas som låtar som är svåra att släppa.

Låter allt detta spännande? Vår fäbless för det som är repetitivt och det som är bekant för oss är ingen ny vetskap direkt. Se videon nedan, där förklarar David Bennett på ett mycket pedagogiskt sätt hur det funkar. 


LÄS OCKSÅ: Daft Punk-medlemmen om duons splittring: ”En robot är det sista jag vill vara”

ANNONCE