Nyhet

Minskade anslag slår hårt mot Musiksverige – kulturhus och replokaler hotas

Effekterna av minskade anslag till studieförbunden har redan börjat märkas runt om i landet.

Malmö skulle ha fått ett nytt kulturhus med replokaler, studior och en instrumentverkstad, men istället tvingades hela Studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet lägga ned sin verksamhet på grund av regeringens minskade anslag. Därmed blev det inget nytt kulturhus i Malmö.

– Efter att ha letat i flera år hade vi äntligen hittat en bra lokal. Men nu kommer det inte att öppna på det sätt som var tänkt. Det är klart att det är ett stort avbräck för alla som hoppats och engagerat sig, säger Kulturens förbundsordförande Åsa Kratz till SVT Kultur.

För närvarande försvinner replokaler och andra mötesplatser för musiklivet runt om i landet. I våras beslutade ABF Umeåregionen att stänga Musikhuset på Umedalen, en av Umeås största och äldsta replokaler. I Luleå kunde Musikhuset räddas först efter att fem studieförbund gemensamt fått bidrag från Luleå kommun.


Musikhuset i Landskrona är också nedläggningshotat. Det drivs av studieförbundet Sensus, som redan har tvingats stänga kontor på olika platser i Sverige.

– Det här är bara första varvet. Vi kommer behöva fortsätta skära ner. Det är en korttänkt budget, en kulturskymning. Den infrastruktur inom musiken som vi och andra studieförbund byggt upp under en lång tid, raseras nu väldigt snabbt, säger Magnus Pejlert, musikansvarig hos Sensus, till SVT Kultur.

LÄS OCKSÅ: Efter nedskärningarna – studieförbund tvingas skala ner


ANNONCE