x

"Hjärndöd refräng-skiva" från Kajsa Grytt

"Hjärndöd refräng-skiva" från Kajsa Grytt

Det började med en längtan. En längtan att få göra något hon inte gjort förr, eller kanske bara inte lyckats få till tidigare. En energisk, hjärndöd refrängskiva, som Kajsa Grytt själv beskriver den, det var vad hon längtade efter att göra. Och när hon träffade Jari Haapalainen var det första hon frågade honom, om han ville producera just den skivan. Svaret blev: Absolut.

– Efter att jag hade gjort Vi är på väg hem som är en ganska introvert, mörk skiva, så var jag väldigt sugen på en extrovert refrängskiva, och längtade efter att få sjunga som i Tant Strul när man verkligen tar i, säger Kajsa Grytt.

Man skulle kunna säga att nya albumet En kvinna under påverkan är ett samarbete mellan dem. Jari står inte bara som producent utan också bakom alla gitarrer och dess melodislingor. Och samarbetet är, med Kajsas egna ord, underbart.

– Vi manar ju ut nån slags gemensam vilja, nån slags gemensam idé. Jari är jävligt modig, och väldigt tveklös. Det går väldigt bra att bara släppa på. Han litar fullkomligt på det som händer. Trots att han är otroligt strukturerad, så känns ändå som att han har en bestämd vilja vart han vill. Och då blir det väldigt tryggt.

Skivans titel kommer från en film av deras gemensamma favoritregissör John Cassavetes, som skildrar en psykotisk hemmafru.

– Hon är ju galen och jag känner mig lite galen, det är inte en så åldersadekvat skiva. Och jag är ju såndär, jag ska hela tiden göra tvärtom.

Problemet med att vara utan skivbolag med en önskan att göra en studioinspelad skiva med band såg sin lösning i oktober 2009 då Kajsa Grytt blev tillfrågad att skriva en självbiografi. Och det blev motivationen för ett skivbolag att nappa på att ge ut en ny skiva med en svensk punklegend.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA